Не мисля, че ще има новина от посещението на премиера

...
Не мисля, че ще има новина от посещението на премиера
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Посещението на премиера в Скопие е прибързано

Не мисля, че ще има вест от визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония, предвижда в предаването „ Тази неделя “ някогашният външен министър Екатерина Захариева.

„ Ще има едни протоколни диалози и конференция, допускам, че ще се приказва за инфраструктура, тъй като в делегацията е и транспортния министър “, уточни тя. „ Нека да забележим първо дали в Северна Македония ще имат държавно управление, прекомерно преждевременно е това посещаване “, разяснява Захариева.

Тя напомни, че участниците в КСНС при президента са препотвърдили позицията, която държавно управление ГЕРБ беше приело. „ Имаше мнение, което не е неприятно, само че не знам господин Петков с какви послания ще отиде. Позицията на България остава същата “, сподели Захариева.

„ Изпълнение на контракта от 2017 година е това, което би трябвало да се изисква от Скопие. Този контракт към този момент остава единствено на хартия за северномакедонската страна “, разяснява още Захариева.

„ Създаде се усещане у нас, че беше подписан, за „ да “ кажем да за НАТО, с цел да бъдем дейни по време на нашето европейско председателство, само че от там нататък за тях договорът остана на хартия ", уточни още тя.„ Вече забравих броя на споразуменията, на стратегиите към тях, които сме предложили на Република Северна Македония. По контракта има текстове, които касаят освен историческата комисия, само че има и за туризъм, инфраструктура, за езика на омразата, за обучение и просвета. Предлагали сме съответни начинания и доста постоянно отговорът на наши планове за съглашение се бави повече от дни година “, сподели още Екатерина Захариева. Това е двустранен контракт, той не зависи единствено от България, напомни тя.

Тя разяснява и оставката на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „ Не знам защо е лишен достъпът до класифицирана информация на господин Цацаров, само че държавното управление явно ще реализира това, което желае - промяна на ръководителя на КПКОНПИ “, сподели Захариева. Бившият външен министър Екатерина Захариева е под карантина у дома до четвъртък, тъй като е контактно лице на на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова, която е с ковид. Двете в този момент са депутати от ГЕРБ и в пленарна зала са близо една до друга.

„ Не желая да злоупотребявам, само че чакам половината парламент да бъде подложен под карантина скоро “, съобщи Захариева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР