Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори.

...
Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори.
Коментари Харесай

Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин

Не мисля, че на бизнеса му е мъчно да приказва. Но има два вида бизнес – едни, които обичат повече да приказват, а други по-малко и най-после се мерят по резултатите. Това съобщи посоченият за енергиен олигарх Христо Ковачки след поредна доза обвинявания, че поради него цената на тока за бизнеса е доста висока.
Ковачки показа пред предаването " Лице в лице " на bTV, че денят му почнал необичайно, защото видял по какъв начин Кирил Домусчиев изискал оставките на управленията на БЕХ, на енергийната борса, на енергийния министър – поради цената на тока. Смятам, че не му е работа на бизнеса да кадрува, сподели Ковачки.
Същевременно Ковачки изясни, че поради бурята " Киара " в Германия в неделя, 9 февруари, имало доста мощен вятър и доста слънце, т.е. опция да се създава на ниска цена ток. В България нямаше, заключи Христо Ковачки и изиска да не се вършат изводи за положението на българската енергетика въз основата на един ден. И извади статистика, че българският промишлен ток е най-евтин за района на Югоизточна Европа. Той добави и данни на Евростат за цената на тока за бита – съвсем идентична в Европейски Съюз единствено на база, само че таксите вършат разликата, а в България били ниски. " Политиката на държавното управление води до ниска цена за битовите консуматори ", заключи Ковачки, който добави, че няма по какъв начин хем токът за семействата, хем за промишлеността да са евтини. Припомняме, че цената за бита е в контролирания пазар, т.е. КЕВР я дефинира, а не се получава на напълно пазарен принцип.
На пряк въпрос дали спекулира и въздейства решаващо на цената на тока за бизнеса, отговорът беше: Не виждам по какъв начин. Той обаче визираше софтуерното ръководство на борсата, само че като му беше конкретизирано, че става въпрос за изкупуване на ток и след това препродажба, предприемачът отвърна, че тези упреци били " малко неточни ", тъй като работодателите нямали ограничавания да се борят и някои от тях били притежатели на когенерации и на други енергийни мощности. " Не мисля, че аз или някой в България може да направи какъвто и да е монопол ", сподели Ковачки и разгласи, че всеки може да си купи ток от друга борса – да вземем за пример от Румъния, от Унгария. Само че тези пазари са свързани в борсовия сегмент " В рамките на деня ". " Ако някой от тези сътрудници желае да си купи електрическа енергия от Германия, от другаде, мога да го съветвам, без никаква комисионна ", добави Ковачки.
Ковачки съобщи и, че мащабът на българската енергийна борса е много дребен, като пренасочи към Европейски Съюз – общият енергиен пазар допуска силата да се грижи там, където цената е най-изгодна. Припомняме обаче, че нашата борса още не е " вързана " към този пазар – чака се до края на годината сегментът " Ден напред ", който е най-използван от бизнеса, да бъде обвързван с този общ пазар.
Не се опасявам да съм в България, да работя тук, тъй като ми е татковина, не считам да я напусна, сподели още Ковачки, откакто му беше даден образец с Васил Божков и по какъв начин той също наподобява обичал България, само че в този момент е в ОАЕ. Бизнесменът добави и, че " инспекциите са здравословни " и сподели: " Какво ужасно има в това да си купиш по-скъп ток и да се опиташ да го препродадеш. Принципите на борсата са който даде най-хубава цена ".
За край Христо Ковачки беше безапелационен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар в Европа и че би трябвало да се мине към по-екологичен вид – природен газ и различни горива, като биомаса и RDF. Същевременно предприемачът беше безапелационен и, че в случай че желаеме да имаме ток, би трябвало да опазим Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " непременно. Ковачки отхвърли и да има отношение към бизнеса с горене на боклуци, като дефинира за " митове " изказванията, че доста се печели от тази активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР