Не мисля, че до юни има някакъв шанс да се

...
Не мисля, че до юни има някакъв шанс да се
Коментари Харесай

България може по-категорично да признае днешните македонски език и идентичност

Не мисля, че до юни има някакъв късмет да се стигне до пробив в връзките сред България и Северна Македония, а до декември оптимизмът ми е прекомерно сдържан, сподели в изявление за Mediapool историкът доцент Стефан Дечев.

Управляващите в Скопие си сложиха за цел да стартират договаряния с Европейски Съюз още в границите на португалското ротационно председателство, което изтича в средата на годината, само че съгласно доцент Дечев все още нищо не е предвижено в разговора сред двете страни.

Според него вероятен български ход е по-категоричното признание на днешния македонски език и еднаквост.

" Много хора ще ви кажат, че те и в този момент са приети. Но методът, по който това се прави от София основава чувството за признание на две исторически недоразумения, а не законни исторически артикули. Но и незабавно да прибавя - Скопие от време на време твърди, че това е задоволително, само че някои изказвания понякога основават чувството, че и това няма да е задоволяващо ", уточни той.

По думите му българите би трябвало да решат дали е " толкоз огромен проблем, че има прилежаща, близка, най-близка страна, само че със свои специфики, с друг исторически опит, с различен, доста непосредствен, само че по-различен език и друга версия на историята ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР