Не ми се обиждай, но… Всеки е чувал тази реплика

...
Не ми се обиждай, но… Всеки е чувал тази реплика
Коментари Харесай

Мануела, която не ни се обижда, макар да го заслужаваме

Не ми се обиждай, но… Всеки е чувал тази имитация и знае, че това, което я следва несъмнено е засегнатост.

Мануела Попова е чувала тези думи доста пъти. Тя е от Лясковец, само че живее в София. Занимава се с маркетинг и реклама в български стартъп. От дребна е доброволец към разнообразни организации, била е наставник на младежи в неравностойно състояние. Ходила е на доброволчески лагери из цяла Европа, а човешките права постоянно са били главната ѝ идея. Идеята за акция, бореща се с дискриминирането и стандартите в обществото, назрява дълго в съзнанието ѝ, а възприятието, че ѝ е пристигнало времето да се случи, Мануела изпитва на Feminist Bootcamp 2019, проведен от Български фонд за дамите, който осещава през май. Така се ражда " Не ми се обиждай, само че ". 

С поддръжката на БФЖ планът започва през юли и съставлява самобитна онлайн галерия на дискриминативни и унизителни реплики и на хората, които са ги получили. Мануела намира доброволци, които да споделят най-грозните неща, които в миналото са чували за себе си на база външен тип, полова принадлежност, етническа принадлежност, полова ориентировка или друго персонално качество – даже видимо незадълбочено. Това, което не се вижда на пръв взор, е, че самата Мануела е неработоспособен. Има недостатъци на сърцето, бъбреците, ръцете, родена е без матка, обаче не попада в стереотипите за това по какъв начин би трябвало да наподобява човек като нея. По тази причина постоянно получава безчувствени мнения като: „ Как по този начин си неработоспособен, пък не си в количка? “ – реплика отправена ѝ от предстоящ шеф по време на изявление за работа.

„ Думите, които използваме всекидневно могат да бъдат доста отчуждаващи. Исках да сложа този въпрос на масата, да събера хора, които мислят като мен. И да променяме света, до момента в който се оправяме с проблемите си и се борим за по-включващ и овластяващ език “, споделя Мануела.

Тя застава първа пред обектива, а персоналната ѝ история се популяризира извънредно бързо, изненадвайки даже самата нея. В проекта на плана Мануела залага 3000 лайкове на фейсбук страницата на „ Не ми се обиждай, само че “ за една година, а събира 4000 за едно денонощие. Днес те са към този момент над 9000. 

Смелостта ѝ въодушевява близките и стотици хора ѝ пишат, с цел да ѝ споделят орисите си. Естествено, отрицателни реакции и мнения не липсват, само че те още повече потвърждават потребността от сходна акция. Проектът ще продължи да споделя човешките истории на хората, претърпели предубеждения, заклеймяване и обиди, като всеки може да се включи и да показа личното си прекарване.

Автор: Йоана Иванова

 
Тийнейджърката, която не приказва пред хора

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР