Не изпълнила прокурорско разпореждане, но не била длъжна да връчва

...
Не изпълнила прокурорско разпореждане, но не била длъжна да връчва
Коментари Харесай

Съдът потвърди прокурорската глоба за Нинова, но я намали на 300 лв.

Не изпълнила прокурорско предписание, само че не била длъжна да връчва призовки на други лица

Съдът понижи прокурорската санкция, наложена на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг, сподели информация на „ Флагман “.

Припомняме, че въпросът стигна и до Петчленен състав на Върховния касационен съд и Върховния административен съд реши, че способен по делото е Административен съд-София град (АССГ). Последният е решил проблема с определение на 19 октомври.

Корнелия Нинова бе поради отвод да извърши прокурорско предписание. Глобата й бе наложена от Георги Иванов – прокурор в Софийска районна прокуратура (СРП).

Всичко стартира със сигнал на Кирил Добрев, който бе изключен от Българска социалистическа партия. Той се оплакал в прокуратурата, че не бил позволен да си извършва отговорностите в Националния съвет (НС) на партията. СРП стартира инспекция по въпроса и изиска документи. Корнелия Нинова обаче, като заподозря прокуратурата в тенденциозна политическа офанзива. По това време основен прокурор беше Иван Гешев.

Нинова оспори санкцията в СРП, само че тя бе доказана. Затова лидерката на Българска социалистическа партия реши да пусне тъжба в съда. Окончателното решение е, че тя е „ отчасти основателна “ . Глобата е доказана от АССГ, само че е редуцирана от 2000 на 300 лева

Председател на правосъдния състав е бил Пламен Горелски, а членове – Маргарита Йорданова и Димитър Петров.

Те са приели, че от събраните доказателства несъмнено се открива, че е налице несъблюдение на прокурорско предписание от 3 октомври 2022 година в частта му, в която на Корнелия Нинова в качеството й на ръководител на Българска социалистическа партия е разпоредено да показа запис и заверени копия на стенограма и протокол от извършено съвещание на Народно събрание на партията от 25 август 2022 година

По отношение на изпратената призовка за явяване на Нинова в постройката на СРП на 10 декември 2022 година, касационният състав приема, че същата не е била постоянно връчена по реда, очакван в Наказателно-процесуален кодекс, заради което не е налице несъблюдение на прокурорското предписание от 3 октомври 2022 година в тази му част.

От прокуратурата употребили е-поща, което в тази ситуация било погрешно.

„ Съгласно член 178, алинея 8 от Наказателно-процесуален кодекс, връчването на призовки, известия и бумаги на обвинен и на бранител в правосъдната фаза може да се прави по електронен път с тяхно единодушие, когато са показали електронни адреси. Тази наредба обаче касае само правосъдната фаза на процеса, заради което е неприложима във връзка с прокурорските разпоредби. Изпращането на призовката на имейла, употребен за формален имейл за преписка, не може да се одобри за постоянно връчване на призовката. В прокурорската кореспонденция не се съдържат и доказателства дали същият е получен и надлежно отворен от получатела, както и на коя дата е станало това “, показва тричленният състав на АССГ.

Освен това, прокурорът погрешно изискал от Корнелия Нинова да връчи призовки на други две лица. За това нямало законово съображение.

Съгласно Закона за правосъдната власт глобата можело да бъде от 50 до 2000 лева

„ Неправилно обаче е избран размерът на наложената санкция в законоустановения най-много, като не са изложени претекстове , обосноваващи нуждата от налагане на санкция в оптимален размер “, показват още съдиите.

Затова в последна сметка те са решили, че глобата следва да е единствено 300 лева

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР