Не искам помощ от държавата, какво може да ми даде

...
Не искам помощ от държавата, какво може да ми даде
Коментари Харесай

Станка и Бойчо от Каравелово: Не искаме помощ от държавата, ...

Не желая помощ от страната, какво може да ми даде тя! Дома ми, построен в продължение на доста години, обзаведен и оборудван лека-полека, съгласно събраните пари, към този момент го няма. Всичко е в тинята, в калта. Искам прокуратурата да откри коя е повода за това злополучие, кой го е позволил. И този, който е отговорен, да си понесе следствията, той за заплати вредите. Това показа пред „ Марица “ Станка Димитрова от Каравелово. Според нея повода за бедствието не е изобилният дъжд. Колкото и огромно количество дъжд да пада от небето, той ще се разлее встрани, само че няма да се концентрира в една точка. Някъде отвън селото по дерето е имало яз - може би от дървета, които са заприщили водата. Тя се е събрала в коритото, помела е преградата и е тръгнала надолу със страшна мощ, твърди Станка. Затова дамата е непримирима - желае да се разкрият виновниците за бедствието.



Семейната наследствена къща на Станка и Бойчо се намира на брега на реката Татлъ дере, която наводни близо 100 къщи в селото. Домът е строен през далечната 1975 година Преди няколко години двамата със брачна половинка си решили да я ремонтират и обзаведат, с цел да може, като се пенсионират, да се приберат от София и да живеят на село. Сега Станка към момента е в столицата, а Бойчо работи в Карлово и всеки ден пътува до София. На съдбовния 2 септември нямало никой в къщата в Каравелово. Пристигнали вечерта, само че не било допустимо да влязат. Едва в неделя, съвсем три дни след потопа, съумели да се доберат до двора. Техен комшия, багерист, отворил пътека от улицата до входната врата на къщата.

Цялото кухненско обзавеждане през днешния ден лежи в двуметров пласт кал в двора. Там са новите пералня и миялна, два климатика, които още са в кашоните, по този начин и недочакали монтаж. В калта са нова печка за вграждане с керамични плотове, остаряла шевна машина, още електрическа печка и микровълнова фурна. Затрупани с нечистотия са диван, матраци, столове, дюшемето.

Два дни доброволци помагали за разчистването на разрушения дом. Изгребвали тиня, разчиствали двора дружно с багериста. Помощта им е скъпа, споделя Станка. Тя и Бойчо са признателни на семейство от Габрово, което първо се притекло на помощ. " От шока, от объркването при типа на дома ни, от който останаха единствено голите стени, не помня дали тези хора си споделиха имената. Те видели репортаж по малкия екран в събота сутринта. Грабнали лопати и кофи и дойдоха в Калофер ", споделя Станка.

Всяка такава помощ  е незабравима, скъпа, споделят съпрузите. Бойчо пък не стопира да благодари на съседа си, който, като се изключи че изгребва тинята от двора, съумял да им откри квартира у свои близки в Климент. Така те към този момент не пътуват както предходната седмица всеки ден до София.

Помагачите от София: Участвали сме в доста задачи, само че такова опустошаване не сме  виждали

Цяла седмица, от първия ден след потопа, в Каравелово работи дребна ударна група доброволци. Шестимата младежи и мъже са  от София. Пътуват до Каравелово всеки ден. До сряда вечерта бяха отводнили 20 къщи.  Вчера отводниха още две от тези около Татлъ дере и не престават нататък, изясни ръководителят им.  

Те са доброволците от АДРА - интернационална мрежа за подкрепяне при бедствия, която обгръща 128 страни. В Каравелово са съумели да спасят доста мебели и техника. " Ние сме по отношение на хората с багерите и те ни споделят къде има потребност от ръчен труд ", изяснява техният началник.



Доволен съм, че от тинята извадихме съвсем целия набор принадлежности на локален занаятчия, показва доброволецът. Един от хората, на които помогнали, е Ангел Деспотов. Неговата къща също е на брега на Татлъ дере. Двуметрова вълна напълнила стаите с кал, пясък, тиня и клони.

" Участвал съм в доста начинания, в това число и в конвоиране на филантропична помощ до Украйна. Това е четвъртото наводняване в България, след което оказваме помощ. Били сме в Цар Калоян, Разградско, в Три водици, в Мизия, в Добрич. Но такова нещо не съм виждал. Такова опустошаване, толкоз вреди даже не съм си представял, че е допустимо да има ", признава ръководителят на групата доброволци, който отхвърли да каже името си.

 
Доброволци разнасят с джипове артикули от врата на врата


Тайван Врачев и Станислава Стоянова прекъснали лятната си отмора, с цел да оказват помощ на хората от Каравелово. Станислава е от селото, само че домът ѝ не е потърпевш от наводнението. Това я предиздвикало да помогне на своите съселяни. С персоналния джип на Тайван, който е от Сопот, през вчерашния ден те обикаляха от къща на къща и разнасяха до потърпевшите фамилии неща от първа необходимост- вода, храна и санитарни материали. Разпитваха кой от какво има потребност и бързаха да им го обезпечат. Правели това още от първия ден, щом разбрали за бедствието, сполетяло селото. По същия метод оказват помощ още доста доброволци, които са пристигнали с високопроходими коли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР