Не искам да критикувам президентската институция, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова

...
Не искам да критикувам президентската институция, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова
Коментари Харесай

Вицето на Плевнелиев критикува тънко Румен Радев. Препоръча му нещо много важно

" Не желая да подлагам на критика президентската институция ", съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова в студиото на " Офанзива с Любо Огнянов " по " Канал 3 " във връзка констатацията за " атрофиралата парламентарна република ", направена от президента по време на доклада му на първата година от мандата.

" Хубаво е да няма висока страст в Президентството ", счита Попова.

По думите й, през изтеклата година Румен Радев не е употребявал пълномощието си да прави обръщения към народа и в Народното събрание. Тя му предложи да отива по-често в Народното събрание и да споделя с народните представители.

" Ако той в идната година употребява тези свои пълномощия, сигурно няма да прехвърчат такива искри ", разяснява Маргарита Попова във връзка напрежението сред президента и депутатите от болшинството.

На тези, които непрекъснато желаят от президента да постанова несъгласие, Румен Радев би трябвало да отговори: " Президентството не е втора камара на Народното събрание, с цел да постанова несъгласие на всеки един законопроект ", разяснява Попова. " Той преценя по кое време и по какъв начин, той не е длъжен на всеки един закон да постанова несъгласие ", счита вицепрезидентът.

Попова, която е и някогашен правосъден министър, е уверена, че антикорупционният закон би трябвало да бъде оставен да проработи, да се види дали има някакви дефекти и чак тогава да се подлага на критика.

" Той е метод за административно противодействане на корупцията. Пълното право имат ръководещите да изискат подобен закон. И рецензията, че няма да преследва корупцията, ми се коства неоснователна. Не одобрявам и заклинанията, че антикорупционният закон няма да работи и няма да бъде ефикасен. Нека да забележим какво ще се случи ", разяснява Попова.

Тя предложи хубаво да се обмисли назначението на хората в новия антикорупционен орган и изрази опасения около опцията за потребление на СРС.

" Има заплаха, защото в него, с изключение на БОРКОР, беше присъединена и КОНПИ, и една част от ДАНС. Ето тук, в случай че има случай на корист с право, могат да се случат доста неприятни неща, и по тази причина комисията доста би трябвало да се внимава по кое време се употребяват СРС ", проучва юристката. Според някогашната прокурорка има рисково разбъркване на функционалности.   " Съчетани са несъчетаеми неща, които могат да доведат до проблем ", предизвести Попова.

" Политизирането на който и да е въпрос - и антикорупцията, и по Истанбулската спогодба е нездравословно за всички - и за тези, които ръководят, и за нас жителите. Нямаме изгода от преписани, копи пейст отчети, от високо размахване на пръст. Размяната на ядовити реплики не е потребна в никакъв случай, когато би трябвало да се вземат решение значими въпроси ", бе коментарът й във връзка отчета за корупцията, развяван като знаме от евродепутатката Ска Келер и нейното присъединяване в политическия митинг у нас, маскиран като зелен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР