Не им върви на българските пътища, а още по малко

...
Не им върви на българските пътища, а още по малко
Коментари Харесай

В АПИ винаги са прилагали законите... според зависи!

Не им върви на българските пътища, а още по малко на пътуващите по тях. Освен продължаващите втора година кавги към предплатено изплатените милиони и откровения аромат на злоупотреби с евросредства, който се разнася от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и дъщерната му компания " Автомагистрали " ЕАД, през днешния ден се оказва, че и в друго негово " отроче " - Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), някой си е разигравал коня на воля. Тоест - освен са заобикаляли всякакви законови разпореждания, а непосредствено са " газили " цели нормативни актове.

Това става изрично ясно от констатациите в излезлия през седмицата 90-страничен отчет на Сметната палата, който безусловно взриви общественото пространство. Причина е, че крайният извод на държавния инспектор е повече от еднопосочен: договорът за възлагане на действия по поддръжката на тол системата на стойност 118 млн. лева без Данък добавена стойност, е подписан сред АПИ и австрийската компания " Капш трафик Солюшънс " по допустимо най-компрометираната и най-съмнителна процедура в Закона за публичните поръчки - договаряне без авансово съобщение.

Тук е моментът да напомним, че става въпрос за оня обгърнат в мистерии контракт, чието сключване ни бе " сервирано " на 23 декември - последният работен ден преди коледните и новогодишните празници на 2020 година. По това време номинален шеф на районното министерство беше Петя Аврамова, само че за никого не беше загадка, че нейният заместител Николай Нанков командва парада от името и в интерес на министър председателят слънце Бойко Борисов. Факт, който се удостоверява от тържествената фотосесия, запечатала паметното българо-австрийско тол начинание.

След яростни обществени разправии и медийни кавги, през януари 2021 година договорът сред АПИ и " Капш трафик " бе огласен, само че и това не хвърли кой знае каква изясненост към аргументите и основанията за избирането навръх тази компания.

Проверката на Сметната палата, която в този момент разкрива детайлностите към около този контракт, беше назначена с решение на 44-то Народно заседание, признато на 18 декември 2020 година. Основно работата на държавните инспектори е била съсредоточена върху законосъобразността на предоставените и изпълнени контракти за тол системата в интервала 2018-2020 година.

В хода на инспекцията, специалистите на Сметната палата са открили, че процедурата за избор на реализатор на дейностите мониторинг, поддръжката и надграждане на тол системата е била определена незаконосъобразно. Аргументът е, че предпочетената от управлението на АПИ (очевидно с утвърждението на началниците й) процедура, дефинирана като „ договаряне без авансово съобщение ", на процедура стопира свободната конкуренция. Реално тя съставлява непосредствено възлагане - без съревнование сред вероятните реализатори. Или още по-простичко казано - възложителят АПИ си избира една избрана компания и я " назначава " да извърши публичната поръчка.

Тъкмо заради тези аргументи, въпросната процедура се ползва по изключение - в изискванията на форсмажорна или спешна обстановка, каквато пно това време не е съществувала. Е, като изключим коледно-новогодишната отпускарска десетдневка и... действителното влизане в предизборна акция поради парламентарния избор на 4 април 2021 година.

В случая АПИ си е избрала " Капш трафик солюшънс " със напълно различен претекст - компанията нямала действителен съперник " по справедливи механически аргументи ".

Кавичките не са инцидентни, тъй като механически аргументи в действителност има, само че те по никакъв начин не са справедливи. Просто през януари 2018 година същата тази компания подписа контракт за 149.997 млн. лева без Данък добавена стойност, който обгръща " проектирането, построяването и въвеждането на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3.5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3.5 т (електронна винетка) ".

Церемонията, както се поставя на събитие от сходен сан, е извършена в Министерството на районното развиване и благоустройството. Пак под егидата на Николай Нанков, само че към този момент в качеството му на титулярен министър.

Дотук добре, само че откакто дефинитивно се разплаща с австрийците за сполучливо изпълнената поръчка, Агенция " Пътна инфраструктура " получава така наречен програмен продукт с отворен код и стана едноличен притежател на тол системата. Тоест - АПИ към този момент е имала цялостни авторски права и е можела да прави със системата каквото й се наложи. Включително и да наема други компании за поддържане и надграждане на софтуера за тол системата.

Да, но не. Началниците на държавното сдружение са предпочели за собствен сътрудник още веднъж " Капш трафик солюшънс ". И по тази причина изводът на Сметната палата е в тази посока: АПИ е имала опцията да разпореди и на други реализатори дейностите за мониторинг, поддръжката и надграждане на тол системата, само че избирайки процедурата договаряне без авансово съобщение за дейностите по самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред стратегиите и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа... е парирала тази опция.

И тъй като става дума за париране на всякаква конкуренция посредством законосъобразна (уж) процедура, доста е значимо да научим и другото " незнайно " в уравнението - по какъв метод е избрана прогнозната стойност на поръчката?

Странно за какво, тази информация е била спестена на специалистите от Сметната палата. Или казано в прав текст - тя не им е била предоставена и по тази причина те са създали извода, че има неизясненост към ценообразуването. Тази констатация е била доказана и от външен специалист, чийто услуги са употребили проверяващите.

Точно тук " БАНКЕРЪ " съумя да се добере до една доста любопитна детайлност, за която - от гръмването на абсурда в понеделник (18 юли) - никой по този начин и не пожела да отрони най-малко две думи. Става дума за прогнозната стойност на поръчката, която в началото е закрепена на 113 млн. лева без Данък добавена стойност. Малко по-късно обаче тя " скача " до 118 милиона просто по този начин - без безусловно никакви публични и неофициални причини за сходно оскъпяване.

Според специалистите на Сметната палата, определянето на прогнозната стойност е станало без да са правени пазарни изследвания, съвещания и сравнителни разбори. И по тази причина резултатът е явен - когато няма действителна конкуренция, а единствено един поканен любимец, цената на контракта постоянно е доста близка до прогнозната стойност на поръчката.

Тук стигаме до още един любопитен миг - фактът, че Народното събрание е упълномощил на Сметната палата да ревизира " нещата " единствено до края на 2020 година. Тоест - държавният инспектор да прави каквото си желае, само че... без да рови осъществяването на контракта с авансово избрания реализатор на поръчката.

Според подозрително подписания договор, от влизането му в действие АПИ е плащала на компанията реализатор по 2.5 млн. лева с Данък добавена стойност месечно за мониторинг и поддръжка. След третата година, месечната " вноска " е закрепена в малко по-скромни параметри - единствено 2.1 млн. лева на месец.

Друга любопитна констатация, открита от Сметната палата е, че от АПИ са решили да не преуморяват личните си юрисконсулти на държавна заплата и по тази причина са упълномощили на частна компания да създаде нормативната уредба в региона на тол системата по този начин, че в нея да бъдат транспонирани и всички условия на европейското законодателство.

Тази констатация би трябвало да впечатли даже Бойко Борисов, тъй като още през ноември 2015 година той основава междуведомствена работна група тъкмо с такава цел. Очевидно обаче тази група не е свършила за пет пари работа, нищо че май членовете й са си получили хонорарите. Другият вид е свършеното от въпросната междуведомствена група да е било " осчетоводено " още един път, само че към този момент в интерес на други галеници на ориста.От отчета на Сметната палата стават ясни още няколко детайла към тази част от сагата.

Изработването на нормативната база е било предоставено на адвокатското сдружение през януари 2018 година, когато процедурата за избор на реализатор за основаването на тол системата към този момент е била стартирана. А част от възнаграждението на частниците - 20%, даже е било обвързано с приемането на законодателните ремонти от Народното събрание и обнародването им в " Държавен вестник ". Нещо, което си е чиста проба конституционален и законодателен парадокс, тъй като няма по какъв начин Народното събрание да бъде длъжен да приема законодателни промени, тъй като по този начин пишело в контракта за възлагане на някаква си социална поръчка.

По информация на „ БАНКЕРЪ " юристите, свършили работата и на АПИ, и на междуведомствената работна група, се трудят в Адвокатско сдружение „ Добрев и Люцканов ". То продължава да работи с АПИ по три контракта до края на 2020 година и получава за това заплащане в общ размер на 364 000 лева без Данък добавена стойност.

" Магистралните " заключения са два. Първо - законодателната активност не би трябвало да бъде прехвърляна в полето на частния бизнес, защото последствията от това прекачване са ясни. И второ - още по-абсурдно е, когато обществен запас се харчи от държавна конструкция за писане на законодателство, обслужващо единствено и само ползите на въпросната държавна конструкция.

Като оставим настрани порочността на това прекачване на отговорности, от Сметната палата са открили, че
много от по този начин съчинените и прокарани законодателни промени са неразбираеми или не подхождат на общностната доктрина и процедура.

Изводът не безапелационен: няма цялостно сходство сред нашето и европейското законодателство. Няма транспониране на европейски правила, няма и хармонизиране на нашето и европейското законодателство. По тази причина държавният инспектор е предложил спомагателен разбор на тези нормативи.

По време на одита Сметната палата е поискала от Министерството на районното развиване и благоустройство съответни уточнения на обстановката с неразбираемите правила и разпореждания, само че до привършване на инспекцията Министерство на регионалното развитие е предпочело да резервира невъзмутимо безмълвие по въпроса.

Очевидно юридическата подготовка на личните на АПИ адвокати напълно не е била на равнище, тъй като още през 2017 година Агенцията разпорежда един контракт на правна помощ с предмет: „ Изготвяне на юридически разбор на различните благоприятни условия за реализация на Електронна система за даване на европейски услуги за електронно таксуване на база на изминато разстояние... ". Тук бенефициентът на държавните пари е Адвокатско сдружение „ Бузева и сътрудници ", а цената на договора - 62 000 лева без Данък добавена стойност.

Да не приказваме, че нито една от тестваните от Сметната палата пет процедури не е била включена в план-графика на публичните поръчки на АПИ за съответната година, без значение от обстоятелството, че посредством тях възложителят се е заел със забележителен финансов запас.

Сега следва връчване на акта за административно нарушаване на виновното лице, т.е. на Георги Терзийски, който е бил ръководител на УС на АПИ през одитирания интервал. Максималната санкция, която може да му бъде наложена е 10 000 лв..

Докладът на Сметната палата към този момент е импортиран в Народното събрание и по закон би трябвало да бъде разискван и коментиран от депутатите в пленарна зала. Стига, несъмнено, те да намерят най-малко два свободни часа за това.

" Свои " копия ще получат и още три способени ведомства - Агенцията за публичните поръчки, Агенцията за държавна финансова ревизия, днешното управление на Агенция " Пътна инфраструктура " и към момента министърът на районното развиване Гроздан Караджов.

***
Председателят на Сметната палата Цветан Цветков особено за " БАНКЕРЪ ":
„ С този наш одит, както и с всички останали, споделяме нещо доста значимо на ръководещите и обществото - какви са проблемите и по какъв начин може да се усъвършенства ръководството на обществения запас. При одита на публични поръчки за тол системата установихме, че още веднъж е нарушен Закона за публичните поръчки. Такива отрицателни практики лимитират или блокират свободната конкуренция. Това понижава имиджа на България и прогонва вложителите, може да докара и до загуба на евросредства за страната.

Експертите не са си свършили работата, а се пробват да пришият политически пристрастия на Сметната палата, което изрично не е правилно. Най-жалкото е, че от сходни случаи страдат жителите като данъкоплатци и ползватели на обществени услуги. Но ние продължаваме да работим професионално, спазвайки закона и интернационалните стандарти и по съвест, с цел да защитим техните ползи ".

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР