Не една или две статии са посветени на полезните свойства

...
Не една или две статии са посветени на полезните свойства
Коментари Харесай

Мед от Манука - австралийското чудо

Не една или две публикации са отдадени на потребните свойства на меда. Той е незаменима част от менюто ни. Полезното му деяние се дължи на влизащите в състава му витамини от групите А, В, С, К, Е, ензимите липаза и инвертаза, органични киселини и доста други химични детайли. Усвоява се доста добре от организма, а постоянното му приемане не нервира стомаха. Има мощно изразено антисептично деяние. Но дали всички типове мед са еднообразно потребни?

Учените от Техническия университет в Сидни, Австралия дават отговор на този въпрос. Според микробиологът проф. Елизабет Хари има един тип мед, чиито свойства неведнъж превъзхождат тези на всички останали.

 Бактерии

Медът от Манука има най-силно изразените антибактериални и противовъзпалителни свойства, което учените отдават на наличието му на водороден прекис и по-високите му равнища на един характерен химикал наименуван метил-глюксал или MGO.

„ Не всички типове мед са идентични, както и не всички типове мед от Манука са идентични “, прецизира проф. Хари и добавя: “Много значимо е да употребявате натурални пчелни артикули с най-малко химическа обработка. “

Екипът на проф. Елизабет Хари е тествал антибактериалните свойства на разнообразни типове мед против четири от най-разпространените типове бактерии, които се срещат в открити рани. Експертите са употребявали мед от манука (Leptospermum scoparium) или чаено дърво, канука (Kunzea ericoides), известно още като бяло чаено дърво и мед от детелина.

Медът от детелина не съдържа водороден прекис и MGO, до момента в който медът от канука и манука съдържат и двете съединения, като наличието им в този от манука е по-високо. Опитите са потвърдили, че най-ефикасен в ограничението на развиването на бактериалните инфекции е бил медът от Манука.

Допълнителни проучвания са посочили, че бактериите не построяват резистентност към този мед, за разлика от устойчивостта им към антибиотиците.

 Австралийски мед

„ Всичко, което не е антибиотик, само че може дейно да се употребява за битка с инфекциите е добре пристигнало. “, споделя експерта по антибиотична устойчивост в Детската болница в Аделаида, Австралия – доктор Джон Тъмидж и добавя: „ Надяваме се в бъдеще приложението на сходни артикули да става все по-масово.

Още не е изцяло изучено, на какво тъкмо се дължат неповторимите лечебни свойства на меда от Манука. И до момента в който някои учени се впускат в детайли да изследват чаеното дърво и опцията за потреблението му в производството на медикаменти, други учени считат че тайната се крие в пчелите.

Според тях пчелите, в процеса на произвеждане на мед, концентрират и трансформират химикалите на растенията като по този метод способстват за антибиотичните свойства на меда.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР