Не една и две известни личности, които спортуват усилено и

...
Не една и две известни личности, които спортуват усилено и
Коментари Харесай

Защо всяка диета трябва да се нарушава

Не една и две известни персони, които спортуват интензивно и съблюдават непоколебим хранителен режим, са ни показвали в обществените мрежи, че и те са хора, и те имат обичани храни, с които обичат да прегрешават. Т.нар. cheat day, в който изневеряваме на диетата, е нещо всекидневно и, става известно, потребно.

Хора като Дуейн Джонсън и Дженифър Анистън се хвалят, че в избрани дни одобряват доста повече калории от нормалните си ограничавания - било то под формата на бързи храни или пък обичани коктейли. И това е освен огромна приятност и премия за тях и волята им, само че и в помощ на метаболизма през останалото време.

Денят за провинения е значим за попълване на неналичията в организма на жизненоважни хормони, които подтикват обмяната на веществата, карат ни да гладуваме и в това време ни зареждат с сила. Такъв е лептинът. Той се отделя от телесните мазнини и оказва помощ за поддържане на тежестта. Регулира глада и алармира, че сме сити.
 Снимка 623962
Източник: iStock

А ежедневното ограничение на калориите води до понижаване и на мазнините, а оттова - и на равнищата на лептина. И след няколко дни на регресия по време на хранителен режим, по този начин чаканият cheat day връща салдото при хормона, което пък подтиква изгарянето на мазнини, както и равнищата на сила, твърди ново изследване по тематиката, представено от Daily Mail.

Предишни проучвания също потвърждават, че тези, които вършат почивки от диетата си, съумяват да смъкват повече от тези, които се подлагат на непрекъснати калорийни ограничавания. Освен това по този начин усилваме самоконтрола и мотивацията, тъй като знаем, че има по кое време да нарушим възбраните и да се поддадем на изкушението. А когато нещо не е разрешено, го желаеме доста повече.

Все отново учените още спорят по въпроса какъв брой тъкмо е изгодата от прегрешението. Увеличаването на равнищата на лептина се регистрира в границите на идващите 24 часа и е сред 10 и 30%.

И тук, както и при всичко друго, е значимо да не изпадаме в крайности, с цел да не си навредим, вместо да си помогнем. Защото уравновесеният хранителен режим е най-хубавото за тялото ни, а нездравословните храни, за които по този начин копнеем, имат повече негативи, в сравнение с позитиви. И да, пет пици за един ден са доста.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР