Не е ясно защо неприятелските действия на партньорите, за някои

...
Не е ясно защо неприятелските действия на партньорите, за някои
Коментари Харесай

Трябва ли да се учудваме на блокирането на паралелния внос от Турция за Русия?

Не е ясно за какво неприятелските дейности на сътрудниците, за някои още веднъж наподобяват изненадващи

На 9 март от Турция започнаха да постъпват известия за блокиране на колета на артикули, предопределени за Русия по по този начин наречените схеми за успореден импорт (понякога наричани още „ сива “ търговия). Източници споделиха на Комерсант FM, че митническата система ненадейно е почнала да блокира оформянето на артикули, предопределени за Русия. Съответните товари попадаха под западните наказания след началото на СВО.

Турция спря преноса на глобени артикули към Русия от 1 март, призна почитан турски чиновник, който не пожела да бъде назван. „ Системата за освобождение на товари в Турция просто спря да работи “, споделя Екатерина Лазуткина, съсобственик на Vendor Cargo, основана в Москва компания за доставка, митническо освобождение и генерални товари, работеща от врата до врата през Турция. Според нея турската митническа система блокира артикули, предопределени за Русия.

През последната година Турция се трансформира в леговище за благосъстояние от съветски генезис и център за доставка на артикули. Bloomberg написа, че значително това е разследване от персоналните връзки сред В. Путин и Р. Ердоган. Така турският експорт за Русия набъбна до 9,3 милиарда $ през 2022 година от 5,8 милиарда $ година по-рано.

Позицията на Турция е обвързвана с разширението на глобите на Европейски Съюз против Русия, сподели Мустафа Бояджиоглу, основен изпълнителен шеф на основаната в Истанбул митническа брокерска компания Subasi, при потвърждаването на блокирането на доставките, като обърна внимание на неналичието на публични известия, което провокира комплициране измежду фирмите: „ Решението може да бъде първо да изпратим артикули в страни, които не са свързани със наказания, като Централна Азия. Не би трябвало да има проблем с артикули, които първо са импортирани в Турция, а по-късно изпратени в Русия... ”

Вътрешните спедитори към момента се надяват, че обстановката ще се възстановява, споделя Валерия Савенкова, търговски шеф на Transasia Logistics, основана в Москва компания, профилирана в доставки до Турция. Междувременно, съгласно нея, „ не чакаме публични заповеди и резолюции, тъй като в противоположен случай Турция щеше да даде да се разбере, че е взела участие в доставките на глобени артикули за Русия през последната година.Следователно информацията ще се появи единствено по неофициални канали и, жестоко казано, на процедура. Към днешна дата системата за обработка на директни и експортни заявления за Русия в Турция не работи.

И още веднъж недоброжелателните дейности на сътрудниците изненадват, макар че не е ясно за какво. По-рано турските банки затвориха преводи от локални банкови карти посредством SWIFT към други страни за притежатели на съветски паспорти, даже с позволение за престояване, и това надалеч не е единствената ограничаваща мярка.

Турците не се причисляват към едностранните наказания, само че няма да им бъде разрешено и да ги заобикалят, предизвести по-рано външният министър Мевлют Чавушоглу. Многобройните и недвусмислени закани на американците към турския бизнес бяха известни и преди. В началото на февруари висшият чиновник по глобите на Министерството на финансите Брайън Нелсън работеше активнос турски публични лица и частния бранш, призовавайки ги, под опасността от наказания, да си сътрудничат повече за прекъсване на потока от химикали, микрочипове и други артикули в Русия, които „ могат да бъдат употребявани в хода на военните дейности в Украйна “.

Говорейки пред банкери, Нелсън сподели, че забележителното годишно нарастване на износа за Русия прави турските компании „ изключително уязвими към репутационни и санкционни опасности “, намеквайки за допустима загуба на пазарите на G7. Допълнителни причини за американците бяха пагубното земетресение през февруари, което отслаби позициите на президента Ердоган и неговия екип, както и напрегнатата вътрешнополитическа обстановка в страната.

И февруарското пътешестване на държавния секретар Блинкен, по време на което той театралничи на фона на кутии с филантропична помощ за жертвите на бедствието, също беше отдадено най-вече на тематиката за „ глобите “. Пътуването на Блинкен не можеше да остане без последици.

Някои наблюдаващи свързват краткотрайното прекъсване на вноса за Русия с оповестените договаряния за възобновяване на меко казано съмнителната за Москва зърнена договорка, към която обаче има интерес от страна на Турция. Оптимистите показват убеденост, че скоро всичко ще се оправи, още повече че турските митничари наподобява са дали обещание да уредят преноса на артикули за Русия до идната седмица.

Властите на страната изясняват проблемите с обработката на документите за експорт с механически усложнения при прибавяне на данни за идващия, към този момент десети пакет от антируски наказания, признат в края на февруари, в системата за електронни пропуски. Според немския политолог Александър Рар този пакет " основно е ориентиран към обезвреждане и даже наказване на тези страни, които макар глобите се пробват да си сътрудничат с Русия.

Новите ограничения плануват съществени ограничавания върху вноса и износа, банковия бранш и достъпа до технологии с двойна приложимост. Освен това Съветът на Европейски Съюз реши да забрани преноса през Русия на артикули и технологии с двойна приложимост, изнасяни от Европейския съюз. Освен Турция, напън се упражнява върху ОАЕ, които се трансфораха в един от центровете за доставка на електроника за Русия.

По думите на А. Рар върху Армения ще бъде оказан напън, и то значителен, тъй че тя да понижи съдействието с Русия: „ Мисля, че американците ще създадат това, което към този момент вършат в Централна Азия. Те ще създадат това и в Южен Кавказ. ” По време на взаимен брифинг с Пашинян на 2 март, в отговор на забележка за увеличение на арменско-руската търговия, която може да е част от заобикалянето на глобите, канцлерът Олаф Шолц беше напълно явен: „ Ние следим икономическите данни, само че е значимо с цел да погледнем оттатък сравненията. Надяваме се, че тези правила се съблюдават.

Разбира се, надали ще бъде допустимо да се спре изцяло търговията, което е „ неправилно “ от позиция на империалистическия Запад, само че разноските ще порастват. Както написа Nezygar, „ бизнесът с висок марж, който се развива към обслужването на съветските стокови потоци, притегля освен турски медиатори, само че и гръцки корабособственици и продавачи на нефт от редица африкански страни...

Пазаренето ще продължи, само че към този момент глобените артикули по един или различен метод ще продължат да идват в Русия; в случай че обособени медиатори се провалят, ще зародят нови, защото „ таксата за риск “ – и облагите на медиаторите – ще порастват със стягане на контрола и натиска. “

За крайния консуматор глобеният товар неизбежно ще нарастне, защото в този момент ще би трябвало да бъде обмитен в Турция с заплащане на всички налози и такси, регистриран като турски и едвам по-късно превозен до Русия. Хипотетичният триумф на опозиционната " коалиция на шестте " и водача на " Народните републиканци " Кемал Кълъчдароглу на общите избори през май ще докара до нови проблеми в руско-турските връзки, само че не трябва да си вършим илюзии за сегашната турска администрация.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР