Не е ясно какво е довело до аварията в ПАВЕЦ

...
Не е ясно какво е довело до аварията в ПАВЕЦ
Коментари Харесай

Неизвестни около аварията в ПАВЕЦ „Чаира“. Ремонт на централата не е правен от пускането ѝ в експоатация

Не е ясно какво е довело до повредата в ПАВЕЦ " Чаира " през 2022 година По тематиката бяха изслушани министърът на енергетиката и министър председателят. Централата няма по какъв начин да работи, тъй като повредата е доста сериона. Румен Радев изясни, че на 23 март 2022 година е имало случай с хидроагрегат 4 в помпената централа, като след това се откриват и пукнатини в хидроагрегат 1.

Министерството на енергетиката (МЕ) възнамерявало периоди за рехабилитация на мощностите, само че към момента не е изяснило каква е първичната причина за повредата.

" Причината не е една. Начинът на употреба, умората на метала. Имам голямо количество какви ли не данни, даже в областта на металознанието. Искам да обърна внимание, обаче че в междинния отчет виждам съществени проблеми по отношение на потреблението на елементите ", изясни енергийният министър.

Проверката е посочила още, че има нарушаване при употребата на оборудването, което е довело до неговото разрушение. " Твърде доста са въпросите, няма по какъв начин да разясня работата на проверяващите органи. Опасявам се, че това е един от случаите, в които думичката комплексност е вярна ", сподели още Радев.

" Производителят на елементите " Тошиба " могат да поемат отговорност за ремонта и да дадат гаранция, само че в границите на три-четири години ", изясни Румен Радев.

Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа е приключена в края на 90-те години, с цел да балансира системата. Тя е трябвало да употребява непотребната електрическа енергия от АЕЦ " Козлодуй " и да създава ток.

Рехабилитация на ПАВЕЦ " Чаира " не е осъществявана от стартирането на централата в употреба. Министърът съобщи, че плануваните ремонтни действия са първото задълбочено възобновяване на системите за надзор и турбинните съставни елементи. Те са на обща стойност 79 млн. лева, като повече от половината пари са предопределени за четвъртия хидроагрет.

Очаква се ремонтът на оборудването да приключи до края на 2024 година.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР