Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10

...
Не е ясно качеството и съдържанието на 8 от 10
Коментари Харесай

Какъв е контролът, който се прилага при хлебопроизводството?

Не е ясно качеството и наличието на 8 от 10 хляба. Едва 200 от 1000 фурни са доброволни регистрирани в Агенцията по сигурност на храните. Какъв е контролът разясняват Мариана Кукушева, предс. на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите и Атанас Дробенов, Отдел " Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за публично хранене " в БАБХ.

Мариана Кукушева, предс. на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите: 8 от 10 компании не употребяват одобрен стандарт " България, а той е единствнеият, който потвърждава и третира качество и проследимост на хляба обратно по веригата от равнищата до трапезата.
Кукушева заяви още, че сега във всички 256 общини на България текат публични поръчки за детско и ученическо хранене, които би трябвало да извършват Наредба 9 на Министерство на здравеопазването, която касае всички храни, с която се хранят децата от 3-10 годишна възраст да бъдат по БДС стандарти.

По думите ѝ стандартите се употребяват само от компании, които работят на ярко и уточни, че в огромните общини всеобщо има такива пропуски. Кукушева съобщи още, че ще предложи да се раздават ваучери на родители, с цел да се хранят с качествена храна учениците в учебно заведение.
Атанас Дробенов, Отдел " Контрол на обектите за търговия на дребно и заведенията за публично хранене " в БАБХ: Има нормативен акт, в който според в тези заведения би трябвало да се предлага самун на децата само по одобрените стандарти в България. Контролните органи на Агенцията по храните наблюдават тъкмо дали това се съблюдава във всяка детска градина.
Дребонов показа, че има случаи на инспекции, където е открито, че не се съблюдава условието и незабавно се подхващат съответните административни ограничения и наказания и казусът се отстранява. Според него при публичната поръчка този миг се изпуска и добави, че инспекциите са ежемесечни.

В студиото на Българска национална телевизия Марияна Кукушева съобщи, че детска градина " Върбичка " в Монтана се зарежда с самун, който не е с одобрен стандарт. Тя сподели още, че е изпратено писмо и към момента не е осъществена инспекция. Г-н Дребонов отговори, че сега се прави инспекция в тази детска градина.

Г-н Дробенов от БАБХ разяснява, че европейските нормативни условия и всички национални общоприети, в това число и БДС са доброволни. Той сподели, че следва нов Закон за храните и компаниите,които имат индустриален обект, ще подлежат на наложително вписване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР