Не е вярно, че по-ниските цени на хляба, които забелязахме

...
Не е вярно, че по-ниските цени на хляба, които забелязахме
Коментари Харесай

Зам.-министър Маргаритов: Поевтиняването на хляба е заради 0% ДДС, а не заради промоции

Не е правилно, че по-ниските цени на хляба, които забелязахме още на 1 юли, са вследствие на промоции.

Те са изпреварващ ход на търговци в осъществяване на въвеждането на нулев Данък добавена стойност върху хляба, за което би трябвало да бъдат похвалени. Това сподели зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Маргаритов в студиото на „България сутрин“ на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че законът за актуализацията на бюджета за 2022 година, в който е и мярката с 0% Данък добавена стойност върху хляба, бе признат в петък, на първи юли. Очаква се законът да бъде оповестен през днешния ден в Държавен вестник, а ограниченията да влязат в действие след три дни.

Маргаритов обясни, че екипите на Министерството на стопанската система и промишлеността и на Комисията за отбрана на потребителите са забелязали още на 1 юли, че огромните търговски вериги понижават цената на хляба с 20% или покрай 20-те %, а интервалът на понижението е един месец напред.

„ Това е извънредно значимо, тъй като се чуха гласове, че видите ли това са елементарни промоции, на които ние регулярно сме очевидци “, сподели Маргаритов.

Той беше безапелационен, че това не дава отговор на истината, тъй като промоциите в магазините, изключително тези на хранителни артикули, са с доста по-малък период на деяние. „ Тоест имаме доста ясни отличителни черти, че това съставлява в действителност джентълменско правилно осъществяване на уговорката от страна на търговци “, сподели зам.-министърът.

Той заяви и че понижение на цените към този момент се вижда и в по-големи вериги в други градове.

„ В протоколите от инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите, които започнаха още незабавно, се вижда доста ясно, че да вземем за пример в супермаркет във Варна, огромна комерсиална верига, всички типове самун са разказани със остарели и нови цени, а най-после има констатация – всички хлебни артикули са понижени с 20 % с разгласен интервал на понижение от 1 юли до 29 юли. Подобно е ситуацията и в друга огромна верига, където интервалът е същият. И това в действителност ни споделя, че има изпреварващ ход на тези търговци, за което те би трябвало да бъдат похвалени, тъй като това съставлява осъществяване на тяхното джентълменско съглашение, че при приемането на мярката от законодателя, хлябът ще поевтинее с 20 %. Това беше обявено и от Националния браншови съюз на хлебари и сладкари и ние виждаме, че се случва, даже и преди влизането на ограниченията в действие “, сподели още Маргаритов.

Той заяви, че Комисията за отбрана на потребителите не стопира да прави инспекции. Те към този момент са обхванали 25 града, ревизират се и по-малките обекти. Маргаритов беше безапелационен и че когато ограниченията влязат в действие, това автоматизирано би трябвало да значи намаление на цената на хляба на всички места.

Проверките на КЗП по използване на ограниченията ще продължат.

Зам.-министър Маргаритов разяснява и цените на питателните артикули. Той заяви, че по данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси за последните два месеца има понижение на показателя на цените с над 9.5 пункта. Маргаритов заяви и че се следи поевтиняване с към 10 % на някои плодове и зеленчуци. „ Това се дължи и на сезонни особености, само че демонстрира, че наклонността е добра. Няма риск от продоволствена рецесия и в близко бъдеще не се чака да има значително повишение на цените “, беше безапелационен той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР