Не е в компетенциите на Общинския съвет да разреши изработването

...
Не е в компетенциите на Общинския съвет да разреши изработването
Коментари Харесай

Въпросът за СПУП за собственост на „Терем–КРЗ Флотски арсенал“, не е от компетенциите на ОбС-Варна

Не е в компетенциите на Общинския съвет да позволи изработването на Специализиран обстоен организационен проект /СПУП/ за терен, благосъстоятелност на „ Терем – КРЗ Флотски боеприпас “. Това стана ясно на днешното съвещание на непрекъснатата общинска комисия „ Архитектура, строителство, устройство на територията “, на което беше разискван въпросът.

Имотът с повърхност към 600 дка се намира в землището на село Константиново и е със статут на специфичен терен. Собственикът е подал съобщение до Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, че има желание в част от него да прави „ утилизация на морски муниции, които са включени в листата на непотребните за Българската войска оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения “.

Съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ позволение за разработване на подробни устройствени проекти за територии, върху които се планува създаване на специфични обекти, свързани с защитата и сигурността на страната, се дава със заповед на министъра на защитата, на министъра на вътрешните работи или на ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “. По формулировка такива специфични обекти са парцелите, свързани с класифицирана информация, представляваща държавна загадка, или със сигурността и защитата на страната.

Изработването на СПУП за терена е невероятно и по още една причина. По време на съвещанието бе обявено, че има утвърдено задание, само че то се отнася както за въпросния парцел, по този начин и за още един с повърхност от към 20 дка. Затова е неприемливо изработването на профилиран организационен проект единствено за огромния парцел, защото опонира на заданието. Освен това двата парцела попадат в една устройствена зона – специфични терени.

Съветниците излязоха със мнение, че въпросът не е от компетенциите на Общинския съвет, и върнаха преписката към администрацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР