Не е тайна, че котките обожават да седят в празни

...
Не е тайна, че котките обожават да седят в празни
Коментари Харесай

Защо котките обичат кутиите – дори и фалшивите такива

Не е загадка, че котките обожават да седят в празни кутии. Социалните медии са цялостни с картинки на котки, които се вкарват самички в картонени кутии от разнообразни неща, кошници, куфари, чекмеджета и пластмасови кошчета. През 2017 г. хаштагът в обществените медии #CatSquare демонстрира голям брой котки, които седят в квадратни контури на пода, направени с тиксо.

Ново изследване, оповестено в Applied Animal Behaviour Science, открива, че котките са по-склонни да седят в двуизмерни фигури, които основават илюзията за квадрат, и това може да даде на откривателите по-голяма представа как нашият окосмен другар възприема образните илюзии, оповестява Ед Кара за Gizmodo. (Изследването е озаглавено „ If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats. “)

Съавторът на проучването Габриела Смит, откривател на животните, от колежа Хънтър в Ню Йорк, получава концепцията да тества когнитивното усещане на котката, откакто слуша лекция за податливостта на кучето към оптични илюзии и се пита дали и домашна котка може да се подлъгва по същите хитрости. „ Котките харесват кутии и даже фигури, обрисувани на пода – биха ли седнали в „ кутия “, която я няма? “, споделя Смит на Gizmodo.

Смит и нейният екип проектират цивилен теоретичен опит, в който притежателите на домашни любимци са инструктирани да основат заблуда за някаква правоъгълна форма благодарение на хартия или тиксо, на пода в домовете си, оповестява Gizmodo. Това упражнение е известно като квадратна заблуда на Каниза, която създава впечатление за квадратна форма единствено с ръбове, без да се прави ясно обрисуван квадрат.

„ Фалшивият “ квадрат е изработен благодарение на четири кръга с oтрязани в тях ъгли от 90 градуса, като се получава нещо, което като наподобява на Pac-Man. Всеки прав ъгъл се употребява за основаване на заблуда за ъглите на квадрат, оповестява Теса Кумундурос за Science Alert. След като хартиените форми са направени, откривателите инструктират жителите учени да ги слагат на пода по разнообразни способи.

За да се избегне каквото и да е въздействие на стопаните на котки върху тях, сте са инструктирани да заобикалят взаимоотношението с животните си и да носят слънчеви очила, с цел да не си проличава накъде гледат, оповестява Science Alert. Котките са снимани и от фрагментите се вижда как влизат в стаята и откривателите означават дали котката сяда в една от фигурите за най-малко три секунди.

Общо 500 котки са тествани за тяхното усещане, само че единствено 30 притежатели на котки приключват опита в целостта му от шест дни, оповестява Science Alert. От размера на извадката от 30 котки, девет избират редовно да седят в една от фигурите. Тези девет котки сядат в постоянния квадрат осем пъти, в съвършеният квадрат на Каниза седем пъти, а в деформираният квадрат на Каниза единствено един път, оповестява Gizmodo.

„ Основните заключения са, че котките са податливи на илюзията на Каниза, подобно на нас хората, и най-вероятно са привлечени от двуизмерни фигури заради контурите на страните им, а не, да вземем за пример, заради новото нещо, което се е появило на пода “, изяснява Смит.

Въпреки дребния размер на извадката, Смит открива, че котките избират илюзията на Каниза съвсем толкоз постоянно, колкото избират и квадрата. Тяхната работа е в сходство с предходни изследвания за котки, отговарящи на образни илюзии на страни, оповестява Science Alert. Проучването беше и първият път, когато котките бяха тествани на образни илюзии в позната им среда, което им разрешава да се държат естествено вкъщи. За разлика от тях, среди като лабораторни настройки са по-склонни да стресират котките, оповестява Gizmodo.

Констатациите от изследването могат да оказват помощ на откривателите да схванат по какъв начин котките възприемат илюзии, които учените по-късно могат да сравнят с други животни, оповестява Science Alert

И по този начин, за какво котките обичат да седят там и за какво им е толкоз комфортно? Ами нужни са повече проучвания. Някои откриватели подозират, че това може би им обезпечава някакво възприятие за сигурност и сигурност сходно на това, което котките изпитват, когато се скриват в затворено пространство, написа Никълъс Додман за Conversation през 2017 година За по-нататъшно изследване на груповата фикс идея на котките по кутии, Смит и нейният екип се надяват да употребяват триизмерни квадратчета на Каниза, оповестява Science Alert.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР