Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната

...
Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната
Коментари Харесай

Пламен Таушанов, БАЗП: Не е проблемът в липсата на лекарства, а в колективната безотговорност при диабетноболните

Не е казусът в неналичието на медикаменти, а в груповата безнаказаност при диабетноболните. Основният въпрос, който въобще не се повдига от никого, а той е значителният въпрос, е не просто дали има медикаменти за пациенти с диабет, или няма, а какъв е резултатът от лекуването им с медикаменти у нас.  Това е позицията на адвокат Пламен Таушанов – ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП), в изявление на " Фокус " по горещата тематика за перманентната липса на медикаменти за диабетноболни и отношението на виновните институции и на самите пациенти към казуса.

По думите на адв. Таушанов, проблем с инсулина няма, а има липса на лекарство, което в началото е основано за пациенти, страдащи от диабет, само че заради едно от страничните му дейности, всеобщо се изкупува за намаляване:

" Истинският проблем, че е изчезнало, е заради супер многото търсене. Фактически, в случай че в началото то е било планувано за диабетноболните, които, както знаем, имат нарушен метаболизъм и мас индексът (б.р.: показателят на телесна маса) за тях е бил 30, над 30, последователно той спада на 27, т.е. напълно леко затлъстели хора. Предназначеното лекарство за диабетици даже се предписва и в този момент от лекари незаконосъобразно на пациенти, за които е ясно, че не са диабетноболни и не се нуждаят от това лекарство. То се предписва на зелена рецепта ", посочи Таушанов.

Той акцентира, че когато лекарството е клинично изпитвано през 2017 година и по-късно - през 2021 година, са открити странични нежелани реакции, които обаче от търговците се показват като позитивни, а именно  - при приложимост на 1 мг на седмица води до загуба на тегло съвсем 5 кг за 30 седмици, т.е. за половин година, талията понижава с 5%.

" Според непотвърдени данни, от диабет в България страдат към 200 000 българи, които се лекуват с медикаменти от Касата. Обаче затлъстелите с нарушен метаболизъм у нас са над половин милион. Т.е. виждате какъв огромен капацитет от пациенти, които биха желали бързо, съгласно рекламите, а то не става толкоз бързо, да отслабнат ", допълни председателят на Управителния съвет на БАЗП.

" Трябва да има наказания. Изписано ли е това лекарство за хора, които нямат нарушен метаболизъм, нямат захар и така нататък, следва да има някакви наказания ", безапелационен е юристът.

Таушанов акцентира, че НЗОК не подхваща и никакви рестрикции към хората, като ендокринолози и други, които лекуват, при които са диспансерно следени пациенти, неведнъж приети в болница, да се поддържат в референти граници:

" Не може единствено по време на една хоспитализация, сякаш влезнал в референтни граници за три дни, и след това изведнъж  - той отново е в някакви " висини ".

" Основният въпрос, който тук въобще не се повдига от никого, а той е значителният въпрос, е не просто дали има медикаменти за диабетноболните, или няма, а някой слага ли си въпроса какъв е резултатът от лекуването с медикаментите на пациентите с диабет у нас? Кой наблюдава? Касата наблюдава ли? Не, Касата не наблюдава ", сподели още Таушанов и добави:

" Този въпрос за излекуването на пациентите въобще не е във фокуса нито на НЗОК, нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерството на младежта и спорта, нито на Министерството на образованието. Просто тука единствено се приказва: " Дайте да се лекуваме ".

" Това, което ние искахме като асоциация още преди пет години и до момента не е осъществено, когато 50% от пациентите имат декомпенсиран диабет, нарушен метаболизъм, 50%!, няма наказания за тези, които следят диабетноболните пациенти. И пациентите за това не стачкуват – за какво по този начин? Така че доста са по-дълбоки въпросите, които следват към тази тематика. Защо? Защото неконтролираният диабет, който е тука над 50% у нас, на тия 200 000, води до сърдечносъдови болести и още в шест органа нарушавания сред 10 и 40%, когато захарта не е 7-8 единици, а най-често е 10-12-16. Ние сме разговаряли с ендокринолози и те ни споделят: " Абе, няма проблеми бе, щом няма отсечен крайник, значи е в естествени граници ". Разбирате ли?! ", добави ръководителят на Управителния съвет на БАЗП.

Категоричната позиция на юриста е, че груповата безнаказаност би трябвало да спре и пациентите да бъдат дейните:  " Не просто единствено да търсят медикаменти, освен да търсят това тука специфичното за намаляване, за инсулина казахме към този момент не би трябвало да има проблем. Той е механически обезпечен, само че в вероятност да търсят въобще да се борят с нарушавания метаболизъм, за което обаче те самите би трябвало да станат осъзнати, да желаят да си трансформират метода си на живот. И когато ние им подаваме ръка и те желаят да я поемат тази ръка и желаят да трансформират нещо, ние ще им помогнем. "

Цялото изявление с адв. Пламен Таушанов може да прочетете на следващия ден (23.04) или да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР