Не е лоша новината, че мораториумът върху иновативните лекарства ще

...
Не е лоша новината, че мораториумът върху иновативните лекарства ще
Коментари Харесай

Д-р Венцислав Грозев: Падането на мораториума върху лекарствата е победа на състраданието наполовина

Не е неприятна новината, че мораториумът върху новаторските медикаменти ще падне, не е обикновено човек да работи в обстановката на мораториум. Мораториумът върху нови действия обаче остава. Това сподели в предаването „ Лице в лице” Д-р Венцислав Грозев, ръководител на Българския лекарски съюз.

" Ако една болница има своя кадрови капацитет и апаратурна въоръженост по отношение на въвеждане на нова активност, да вземем за пример в лъчелечението – онкологичните медикаменти – отлично, дано да няма мораториум. (…) Обикновено лечението е сложна. Ако има нова активност в лъчетерапията или в хихургично отношение, която да подкрепи лекарствената терапия, то тази активност не може да бъде осъществена в 2018 година ", добави той.

Здравеопазването е надпартийно и общонационална полезност и хората, които работят в него са общонационална полезност, сподели доктор Грозев.

Той добави, че са се обърнали към президента Румен Радев в границите на законовия период с молба да се наложи несъгласие и върху мораториума за новите действия, само че за жалост това не е станало. Намираме се в парадоксална обстановка – за едните може, за другите не може, разяснява още ръководителят на БЛС.

Във връзка с лечебните заведения във банкрут , доктор Грозев сподели, че Лекарският съюз не е известен за действия, които са в ход като възстановителен развой и няма визия какво се случва.

Ситуацията е извънредно тежка и е пред злополука и за общински, и за публични лечебни заведения. Те са повече от 10, добави той и посочи, че не става въпрос за задължения, а за надлимитна дейност– регистрирана, само че незаплатена.

„ Аз не знам подобен нонсенс да съществува някъде в света – да извърша някаква работа, само че вие с положително възприятие и с топли очи ми казвате – извинявай, само че няма да ти я платя”.

Според разбор на сдружението на общинските лечебни заведения – 31 лечебни заведения имат 21 млн. отговорности към снабдители.

„ От тях 10 – 11 млн. в просрочие, а от тези 11 млн. 5 млн. се дължат от така наречен надлимитна активност, т.е. 50% отговорностите в просрочията се дължат от НЗОК като незаплатена активност на моите сътрудници.

За тази година са 46 млн. в активност и към 2,3 млн. в медицински произведения, които са сложени на пациентите – съдови протези, уставни протези и други, които се постанова да се слагат при лекуването на дадения тип заболяване, най-вече хирургични, схваща се”, сподели доктор Грозев.

--> Той посочи, че са говорили с шефа на Здравната каса и с министър Ананиев и отговорът е бил: „ За нас такова нещо не съществува”.

Най-вероятно няма да бъдат платени тази година, допуска ръководителят на БЛС.

Във връзка с договарянията за Националния рамков контракт , доктор Грозев сподели, че сега тече съвещание на надзора и се надява да вземат решение да започват, въпреки че доста са закъснели.

Той добави, че от октомври месец са изпратили 4 – 5 писма с подготвени оферти, а на 28 февруари би трябвало да подишат или не рамковия контракт.

По думите му, в случай че тръгнат да работят по рамковия контракт, това ще стане на 2 – 3 януари и ще имат единствено 40 дни, с цел да водят преговорен развой, който ще дефинира ориста на българските лекари, сестри и на българските пациенти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР