Не бяха изминали и шест месеца от деня, когато ЕС

...
Не бяха изминали и шест месеца от деня, когато ЕС
Коментари Харесай

Втечненият природен газ разпалва Балканите


Не бяха минали и шест месеца от деня, когато Европейски Съюз разгласи през декември 2017 година, че има намерение да финансира строителството на терминал за полутечен природен газ (LNG) на хърватския остров Крък със 101,4 милиона евро, с цел да способства за енергийната сигурност на Централната и Югоизточна Европа, когато съветският колос Газпром заяви, че има намерение да финансира със 70 милиона евро строителството на цех за полутечен природен газ в Зворник, Босна и Херцеговина.

Това е дребен образец за ожесточената конкуренция за контрола върху газовите потоци на Балканите. Същевременно напъните на Съединени американски щати да изнасят полутечен газ за Европа са в цялостен ход.

Несъществуваща трансгранична връзка...

В някои документи Европейски Съюз поддържа опцията за създаване на уреди за полутечен природен газ в Гърция, както и в Хърватия, България и Полша. Европейските институции обаче означават казуса, че мрежата от енергийни интерконектори в страните от Югоизточна Европа сега е незавършена. Поради това изключително мощно внимание се отделя на завършването, да вземем за пример, на интерконектора сред Гърция и България (IGB).

Макар Гърция, Хърватия и България да имат амбиицията да станат врата към Полша и Литва за американския полутечен природен газ в Югоизточна Европа, Вашингтон намерено показва " цялостна и безспорна поддръжка " за работата си по плаващата платформа за предпазване и регазификация (FSRU) и терминала на хърватския остров Крък.

София пък възнамерява да работи с Катар за създаване на инфраструктура за полутечен природен газ или за компресиран природен газ (CNG) с присъединяване на държавни компании оператори от двете страни, с цел да внася катарски газ.

Екологична злополука

Превръщането на хърватския остров Крък в терминал за полутечен природен газ обаче провокира разнопосочни реакции, главно измежду част от локалните поданици. Те показаха надълбоко безпокойствие от построяването на нова промишлена зона в залива Кварнер. Това ще докара до разрушение на морската екологична система и изваждане на региона от туристическата карта на острова с население 19 000 души, който през лятото притегля до 190 000 туристи, главно от Германия.

За работата на газовия цех е належащо да се употребява хлор и заради тази причина организации и жители се оплакват, че заливът Кварнер ще се трансформира в плувен басейн. И се заричат да се активизират, в случай че страната не прегледа още веднъж въпроса.

В очакване на шистовия газ...

Във всеки случай въпросът, който човек може да си зададе, е дали Хърватия има потребност от този терминал, защото американският полутечен природен газ може да закъснее. В подобен случай, с какво ще се пълнят до тогава хранилищата?

В изказване LNG Croatia, държавната компания, която ръководи плана, заяви, че е в процедура за нов търг с последна дата за подаване на офертите 8 юни за създаване на плаваща платформа за предпазване и регазификация. Посочва се, че по този метод се анулира предходният търг поради нуждата да се направи преоценка на плана. Местни медии оповестяват, че на първата фаза на процедурата се следи стеснен интерес.

" Необходимо е да се преразгледат техническите характерности и потенциал на в началото предоставената плаваща платформа за предпазване и регазификация, с цел да се понижат в началото плануваните финансови разноски по плана и да се открие опция за осъществяването му с по-ниско натоварване на потенциала ", заяви LNG Croatia, без да даде спомагателна информация.

Първоначалният потенциал на оборудването за полутечен природен газ бе 2,6 милиарда кубични метра газ годишно, като се планираше употребата на стартира през 2020 година.

Проектът за импорт на полутечен природен газ на остров Крък ще бъде създаден на два стадия. Първата фаза включва разполагане на плаваща платформа за предпазване и регазификация, а втората фаза планува строителство на наземни уреди за импорт на полутечен природен газ, показва LNG Croatia.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР