Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в

...
Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в
Коментари Харесай

Даниел Митов се отказа от поста външен министър: Сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Не бива да се трансформирам в ябълката на раздора сега, затова оттеглям своето утвърждение да бъда външен министър.

 

Това съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който е и зам.-председател на партията.

" В тази обстановка, при изменена Конституция, в която се търсят партийни салда, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Затова сигурно отдръпвам своето утвърждение за това да бъда външен министър “. 

 

„ Искам да благодаря на служебния министър председател за доверието, на господин Борисов, че подходи с схващане към възможна моя роля в Министерство на външните работи. Приех не тъй като това е съществена цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази обстановка страната би трябвало да има явен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски “, сподели Митов.

 

И посочи: Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да поддържат номинацията на господин Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, че не може партийно лице да бъде външен министър. Сега може да му кажем: умерено, господин президент, ПП-ДБ не престават да са с вас ", съобщи Даниел Митов пред медиите в Народното събрание.

 

" Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи сега цялата отговорност.Г-н Главчев направи предложение и то не беше признато от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ ", сподели още Даниел Митов.

Коментарът му идва след късата среща сред Румен Радев и Димитър Главчев през днешния ден на " Дондуков " 2 във връзка предложенията за промени в състава на Министерски съвет.

На излизане от постройката на президентството Главчев бе къс: " Не съм предложил нищо, връзката с президента продължава. Нямам вест за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си извършват отговорностите ".

Повод за днешната среща сред президент и длъжностен министър председател са предложенията на Главчев за промени в състава на държавното управление, седмица след неговото встъпване в служба.

Главчев предложи депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и зам.-председател на партията Даниел Митов да заеме поста външен министър на мястото на дипломата от кариерата и дипломат в Черна гора Стефан Димитров.

Другата препоръчана от Главчев промяна е на министъра на земеделието Кирил Вътев, който резервира поста си от предходния кабинет и в служебния. Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, а като претекстове се акцентира продължаващото напрежение и неодобрение в аграрния бранш.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР