Не бива да се очакват сензации при избора на главен

...
Не бива да се очакват сензации при избора на главен
Коментари Харесай

Маргарита Попова: Не бива да се очакват сензации при избора на главен прокурор

Не бива да се чакат сензации при избора на основен прокурор. Обществото се вълнува, тъй като става дума за нашата държавност, за това хората да получават от правораздаването повече от това, което чакат. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия вицепрезидентът (2012 - 2017 г.) и някогашен министър на правораздаването Маргарита Попова.

Това е животрептяща тематика, няма да мине без неспокойствие, без подозрение. Не е маловажно кой ще застане на този пост, добави тя.

Древен въпрос е, че партийно-политическата власт има предпочитание да ръководи правосъдната власт. Поражда се въпросът какви са визиите на системата. Много е значимо какво законодателство ще създадем, какви хора има в политическата система и по какъв начин те ще си взаимодействат със правосъдната власт.

Важно е какво законодателство ще създадем ние. Доста неща се направиха и в Конституцията и в Закона за правосъдната власт по въпроса за основния прокурор и по какъв начин да работи прокуратурата, съобщи Попова.

Тя посочи, че новият основен прокурор ще се избира по нови правила. В момента в Министерството на правораздаването работят по план за просторен план, който касае състезания, атестации за магистратите. Друг план за отговорност на тримата огромни, съобщи още някогашният правосъден министър.

Според Попова пълномощията на новия основен прокурор не би трябвало да се трансформират.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР