„Не бих се учудила, ако в есенно-зимния сезон бъдем отново

...
„Не бих се учудила, ако в есенно-зимния сезон бъдем отново
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Повиши се инфектируемостта от COVID, болниците започват да се пълнят

„ Не бих се учудила, в случай че в есенно-зимния сезон бъдем още веднъж с COVID-19 “. Това съобщи пред Нова телевизия вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб.

„ Страшно доста се покачва инфектируемостта. Не са тежко заболели, само че лечебните заведения стартират да се пълнят. Фирмите, разработващи РНК ваксини, работят върху бивалентна ваксина против ковид, която съдържа в себе си истинския вид на ковид и омикрон вариацията. Но комбинацията сред ковид и противогрипна ваксина е към момента на пробно ниво”, изясни тя.

Доц. Гломб засегна и тематиката за маймунската шарка.

„ Минимален риск за болест с маймунска шарка постоянно има и в никакъв случай не може да се сведе до нула. Предаването й не е от лесните неща. Не се предава по респираторен път, както е с COVID-19, а с контакт кожа до кожа, уста в кожа и кожа в уста “, сподели вирусологът.

Тя добави, че болестта не може да стане факт при ръкостискане или в асансьора, а е нужен много натоварен, непосредствен и малко по нескончаем контакт.

По думите й, инкубационният интервал на болестта е приблизително до 2 седмици, а обривите се получават сред 1 и 3 дни след проявата на общите признаци – нараснала температура и болежка в мускулите и гърба, само че не оставят белези.

„ Вариантът, който потегли по света, е западноафриканският, той се характеризира с по-леко протичане”, разяснява още доцент Любомира Николаева-Гломб.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР