Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е

...
Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България е добре, с изключение на инфлацията

Не бих се фиксирала на датата, съгласно мен значимото е през 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично.

Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година

Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, защото това е метод, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската стопанска система, да понижим разноските по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои браншове на стопанската система да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на вложения в страната, сподели Георгиева. 

По думите й всичко се прави, с цел да може България до края на тази година да посрещне всички индикатори за участие в еврозоната. Според мен има положителни условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че следващата година по някое време тя може да бъде в еврозоната, сподели още Кристалина Георгиева.

 istock istock
Ние предлагаме българското държавно управление да бъде изключително деликатно за тези принадлежности, които са в техните ръце и оказват въздействие на придвижването на цените освен за влизането в еврозоната, а тъй като, всички знаем, инфлацията е като налог върху приходите на хората и изключително тежко се отразява на по-бедното населениетук и на всички места по света, сподели ръководещият шеф на МВФ.

В отговор на въпрос по какъв начин наподобява стопанската система на страната, Кристалина Георгиева разяснява, че на фона на света България наподобява добре. България съумя да задържи растежа в положителна територия и предходната година, и тази година. За тази година прогнозите са към 2,7 %, уточни тя и добави, че повече детайлности по тематиката ще има на 19 март при приключването на експертната задача на МВФ, която е на посещаване у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 %, сподели още Георгиева. 

България стои доста добре, като се изключи инфлацията, което не е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, означи Георгиева и добави, че тя пристигна от двата поредни шока - пандемията, която удари по придвижването на артикули и действието на международната стопанска система, и войната в Украйна, която за Европа, в това число за България, остава забележителен фактор, защото доста мощно повлия на цените на енергоносителите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР