Не би трябвало да има забавяне във влизането в еврозоната.

...
Не би трябвало да има забавяне във влизането в еврозоната.
Коментари Харесай

Пеканов: Дори да не внесем сега Плана за възстановяване, парите от Европа не са застрашени

Не би трябвало да има закъснение във влизането в еврозоната. Но би трябвало да се вършат съответни стъпки. Има изгоди, има опасности и негативите. И това зависи от националните решения, които се вземат. Бъдещ постоянен кабинет ще реши точния миг за влизане в еврозоната. Това разяснява в ефира на Би Ти Ви вицепремиерът Атанас Пеканов.

Позитивите са повече от влизане в еврозоната, само че жителите би трябвало да бъдат осведомени на експертно равнище, с цел да ги подготвим за този миг. Трябва да има последователност, тъй като в случай че е няма, ще има отрицателен резултат в обществото, акцентира той и добави, че се спекулира с тематиката, като се слага акцент върху заплахата от повишение на задлъжняването и растеж на инфлацията.

Трябва да имаме прелиминарен проект за влизане в еврозоната, мониторинг и надзор на цените са най-важните елементи в него. Гражданите би трябвало да бъдат предпазени. Планът взе всички най-хубави практики от други европейски цени, уточни вицепремиерът.

По думите му високи равнища на инфлация през лятото бяха предстоящи. Това са трендовете в цяла Европа. У нас имаме дребна безработица, което демонстрира, че стопанската система върви добре. С икономическото възобновяване върви с повишение на инфлацията, изясни Пеканов.

Той обясни и какво се случва с Плана за възобновяване и развиване, по което България ще получи съществени пари от Европейски Съюз.

Декарбанизация на стопанската система липсва в Плана за възобновяване и развиване. По зелената договорка няма направена визия. Затова най-вероятно ще ни го върнат, в случай че в този момент го внесем в Европейски Съюз. Темата е сложна, ще стане по-трудна и изисква виновни решения. Сега ще се опитаме да създадем ясна тактика, по какъв начин да защитим ползите на хората. Важно е да забележим различните енергийни мощности и по какъв начин по фонда за обективен преход да създадем работни места със съществени заплати за хората, които работят във въглищните централи. Трябва да се движи процесът по тази причина се водят дейни диалози по тази тематика. Парите ни от Европа не са застрашени, само че би трябвало да се бърза, тъй като бизнесът има потребност от тези пари, безапелационен бе Атанас Пеканов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР