Не беше постигнат консенсус за противодействието на корупцията по високите

...
Не беше постигнат консенсус за противодействието на корупцията по високите
Коментари Харесай

Без единодушие приключи КСНС, посветен на корупцията по високите етажи на валстта

Не беше реализиран консенсус за противодействието на корупцията по високите етажи на властта по време на Консултативния съвет по национална сигурност, извършен при президента.
Участниците - шефове на службите за сигурност, силови министерства, парламентарни групи, основният прокурор, министър председателят и водачи на партии не стигнаха до единодушие за ограниченията, които следва да се набележат и не поддържаха предлаганата им заключителна декларация.
След съвещанието водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че не е реализирана обща декларация , отхвърлено е предлагането на президента за нов антикорупционен закон.
„ Бях очевидец на пазене на статуквото със зъби и нокти в кръгова защита “, безапелационна е Нинова.
Сподели с твоите другари
Председателят на левицата разкри, че са отхвърлени направените от Българска социалистическа партия оферти , не са признати и предложенията за ремонти на настоящия антикорупционен закон.
„ По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, господин министър председателят ме препрати към Румъния да запитвам по какъв начин върви битката с корупцията там” , съобщи още Нинова.
„ По отношение на предлагането за смяна на пълномощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този метод ще бъдат затормозени съдиите ”, съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
Съвсем друга позиция предстоящо показаха от ръководещите от ГЕРБ .
" Показали сме политическа воля и морал за битка с корупцията, само че декларацията на президента съдържаше внушения , които не кореспондират с действителностите ", съобщи доктор Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ.
По думите й предложенията по-скоро дават отговор на нечии политически ползи . „ Ще напомня, че самият член на „ Българска социалистическа партия за България “ господин Янков е споделил, че президентът е свикал КСНС по предписание на Корнелия Нинова . Дори госпожа Нинова най-после гласоподава да не излезем с общо мнение. Подложихме на решение това дали да имаме общо мнение и всички гласоподаваха да нямаме такова “, добави доктор Дариткова.
Дариткова съобщи, че би трябвало да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство - това беше общо мнение , макар, че не се записа в предлаганата декларация ", сподели тя и посочи, че в Правната комисия на Народното събрание са в ход законодателни промени.
Тя изрази неодобрение, че отчетите по дневния ред били раздадени директно преди съвещанието и че в предлагания финален документ имало пасажи от предишни решения.
" Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова вкараха текстовете, които директно щяха да им оказват помощ на идните избори . Това беше недопустимо за всички други”, съобщи водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки.
Темата на КСНС беше „ Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Той беше призован в разгара на свадите с евтини жилища на властта.
На съвещанието не е участвал нито един представител на КПКОНПИ. От Комисията излязоха с позиция, че офанзивата против нея идва от двама олигарси и една политическа партия - " за което има 2 милиарда и 200 млн. аргументи, които могат да стимулират не една политическа партия да направи това ". Освен това признаха, че водят следствие за пране на пари против върховен държавен служител, доближен до политически водач.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР