Не, България няма да изчезне, няма и да се `стопи`.

...
Не, България няма да изчезне, няма и да се `стопи`.
Коментари Харесай

България няма да се `стопи` - раждаемостта ни е нормална, но до 2030 г. ромите ще са 22%

Не, България няма да изчезне, няма и да се `стопи`. Раждаемостта ни - обратно на клишираните изказвания - не е апокалиптично зле. Но би трябвало да имаме поради нещо и то е, че до 2030 година съставът на популацията ни ще е друг и 22% от него ще са роми.

Това стана ясно при представянето на разбор за демографските трендове в България до 2030 година, направен по поръчка на фондация " Фридрих Еберт " и показан през днешния ден от декана на Геолого-географския факултет на Софийския университет доцент Георги Бърдаров и доцент Надежда Илиева, представени от организация БГНЕС.

" Нашето проучване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не би трябвало да изпадаме в суматоха. В страната няма ниска раждаемост. Да, в случай че я съпоставяме с тази преди 100 или 200 години, е ниска - уточни доцент Бърдаров. - В момента този индикатор е в границите на европейските правила. Страната ни е с естествена раждаемост от 9 промила при 7 за Италия и 6 за Ирландия. Големият проблем е, че от 30 години нямаме натурален приръст , а вкупом няколко общини записват такава смъртност, каквато имат райони във боен спор

...

Проблемът не е в числеността, а какво седи зад нея – като индикатори етническа и възрастова конструкция . За 10 години българинът е намалял с 1 милион души. По публични данни ромите са 325 000, а импровизирано - три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от популацията. За страдание, по-голямата част от тези хора остават необразовани. "

Решения има, само че те изискват самообладание. Едно от тях е образоването на ромските общности. Това към този момент се случва, да вземем за пример в Стралджа. Там работата на посредниците води до 40% нарастване на децата в клас за 1 година

До 2030 година 40% от популацията на страната ще е концентрирано в пет града: София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, уточни доцент Надежда Илиева.

След десетилетие трудоспособното население ще бъде не повече от 10%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР