-->  Експертно мнение Свят Нови независими научни изследвания за бездимните

...
-->  Експертно мнение Свят Нови независими научни изследвания за бездимните
Коментари Харесай

Нови независими научни изследвания за бездимните алтернативи

 -->  Експертно мнение Свят Нови самостоятелни научни проучвания за бездимните други възможности В света има над 1 милиард пушачи, като СЗО предвижда, че броят им няма да намалее значително през идните години 30 юни 2020, 13:05  Нови самостоятелни научни проучвания за бездимните други възможности Източник: iStock Photos/Getty Images
а тези хора неведнъж им е казвано, че пушенето е нездравословно и убива. Не имам вяра да има човек, който да не е осведомен с това. Но те не престават да пушат, като част от тях са пробвали да спрат, само че не са съумели. За тях ни би трябвало нещо ново, нов метод, който да им помогне да живеят по-добре, излагане на по-малко токсични субстанции в сравнение с при цигарите. Именно това е намаляването на вредата. Това сподели проф. Рувен Зимлихман, шеф на Института по медицина и хипертония в Израел, по време на интернационална онлайн полемика за понижаване на вредата от тютюнопушенето.

Освен проф. Зимлихман, присъединяване в нея взеха доктор Питър Харпър, английски онколог, завеждащ онкологичните отделения на лечебните заведения Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон, член на борда на Националния институт по онкология на Франция и консултант в правенето на стратегическа национална рамка за лекуване на онкоболни на Франция и световният шеф по научните въпроси във "Филип Морис Интернешънъл " доктор Жизел Бейкър.

И тримата здравни експерти се сплотиха към тезата, че на процедура най-хубавото решение е пушачите да спрат цигарите изцяло.

Как може обаче да се помогне на хората, които не могат да спрат да пушат?

Проф. Зимлихман уточни, че бездимните артикули са по-добра опция за пушачите, които не могат да откажат цигарите, защото те дават опция да се понижи рискът от появяването на сърдечно-съдови болести.

"Това се дължи на понижените формалдехиди с над 90%. Също по този начин са понижени концентрациите на главните канцерогенни субстанции спрямо цигарите. Изследвахме способността на артериите да се уголемяват, като сравнихме резултатите при пушачи и консуматори на бездимни артикули. След един месец прилагане на такива артикули, виждаме, че опцията към органите да минава повече кръв (т.е. артериите да се уголемяват нормално) се усъвършенства доста спрямо пушенето на цигари ", разяснява кардилогът.

Във връзка с процедурите по позволение за продажба на нови произведения, съдържащи никотин в Съединени американски щати, специалистът разяснява, че е потвърдено, че доста от токсичните субстанции, налични в дима от цигарите, са доста понижени в парата от IQOS. Затова се счита, че това понижение на концентрациите би трябвало да докара и до понижение на риска от сърдечно-съдови и белодробни болести.

"Ние като лекари имаме етичното обвързване да предоставяме правилна информация на пушачите. Най-доброто, което могат да създадат те, е да спрат цигарите, само че в случай че не могат - да са осведомени с бездимните други възможности. Тези други възможности се изследват от редица здравни организации ", добави той.

До 2000 година специалистите следят значителен спад на смъртността от сърдечно-съдови болести.

Според проф. Зимлихман това се дължи както на развиването на медицината, по този начин и на по-добрия метод на живот – надзор на тежестта, по-малко алкохол, отвод от пушене.

"Тази удобна наклонност на понижение се вижда до 2000-та година – към този момент 20 години имаме плато, дължащо се на обстоятелството, че човек, който е желал или могъл да промени метода си на живот към този момент го е направил. Понастоящем имаме едно ядро от хора, които не желаят или не могат да създадат смяна ", разяснява той.

Проф. Зимлихман означи, че има пациенти, които след кардиологична интервенция трансформират метода си на живот и не престават напред в доста положително положение. Има обаче и такива, които откакто излязат от реанимация след прекаран инфаркт или байпас на сърцето, се кълнат, че ще спрат да пушат, че ще отслабнат. И го вършат. Но... за малко.

"Връщат се на надзорен обзор след няколко месеца и признават, че още веднъж са качили килограми, почнали са да пушат и не са почнали да спортуват. Уплашени са от прекарания инфаркт и от това, че резултатите от положителният метод на живот са били краткосрочни. Имаме пациенти с диабет, които не отслабват и не престават да ядат сладко. Имаме и пациенти с ХОББ, които не престават да пушат. Те знаят, че пушенето им вреди, схващат го, само че не могат да спрат ".

Проф. Зимлихман бе безапелационен, че пушенето е значим и обратим рисков фактор за развиване на сърдечно-съдовите заболявания.

Той означи, че рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%. При прекъсване на пушенето при пациенти, прекарали инфаркт, рискът от още един инфаркт в идващите 1-2 години понижава с 30%.

Какви са резултатите за пушачите, които стопират да пушат и тези които преминат на бездимни произведения? Има ли непосредствени резултати, свързани със заболеваемостта и риска на миналите на бездимни артикули?

"Ако човек може да спре да пуши, то най-добре е да го направи. Това е най-хубавото решение. Дали прекосяването на различен артикул ще ти помогне да спреш? Индустрията споделя, че още няма данни за това. Това, което аз виждам при множеството от моите пациенти, които минават на различен артикул е, че те съумяват да спрат. Има научни изявления за възстановяване на белодробната функционалност, а от сърдечно-съдова позиция имаме възстановяване еластичността на съдовете при прекосяване на бездимни произведения. Излагането на токсични субстанции е по-ниско, а оттова и риска ", сподели проф. Зимлихман.

Какво се случва при прекъсването и при прекосяването на бездимни произведения при пациенти със сърдечно-съдови болести?

"Спирането на пушенето води до понижаване на сърдечно-съдовите заболяване. Имаме данни, че при пациенти с инфаркт на миокарда, които незабавно по-късно стопират да пушат, рискът от още един инфаркт до 1-2 години спада с над 30%. За тези, които не стопират рискът остава висок. Що се отнася до ХОББ – развиването и затрудненията зависят и от генетични фактори. Имаме два типа затруднения – едното е устойчиво и необратимо увреждане на тъканите. То е необратимо. Другото затруднение е инфектиране, което може да се понижи с времето. Там имаме пряк резултат на токсичните субстанции, които се образуват при горенето на тютюна. При бездимните субстанции, тези токсични субстанции са доста понижени ", разяснява той.

Защо някои регулации на национално и интернационално равнище са в несъгласие с потребителите и научните доказателства по отношение на понижаване на вредата от тютюопушенето и никотина?

"70 милиона души по света употребяват бездимни артикули - електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн. Знаем, че тези артикули съдържат по-малко токсични субстанции, а инвиво и инвитро проучванията досега потвърждават понижена токсичност. Още няма дефинитивно удостоверение дали тази по-малка токсичност води до понижение в развиването на болесттите, свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години или би трябвало да действаме в този момент ", уточни доктор Питър Харпър, завеждащ онкологичните отделения на лечебните заведения Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон.
 Д-р Питър Харпър
Той означи, че развиването на болесттите, свързани с тютюнопушене, лишават десетилетия. Затова ще е нужно и десетилетие, с цел да могат експертите да имат даанни за това, какво ще се случи с човек, в случай че премине от цигари на бездимен артикул.

Д-р Питър Харпър бе безапелационен, че използването на артикули, съдържащи никотин, несъмннено би трябвало да се управлява и следи.

"Трябва да имаме данни и изследвания, с цел да сме сигурни, че в действителност новите артикули водят до по-малък риск ", сподели той.

Фармакологът от Швейцария доктор Жизел Бейкър показа нови научни данни за устройствата за нагряване на тютюн.

Токсичните субстанции, които се съдържат в дима от цигарите, са понижени в аерозола от устройството за нагряване на тютюн приблизително с над 90%, сподели доктор Бейкър, като даде данни, сравняващи химическия състав на цигарения пушек и аерозола в устройството IQOS.

Изследванията демонстрират, че над 90-процентното понижение на токсичните субстанции в аерозола от IQOS води и до понижено излагане на нездравословните субстанции за пушачите, които са минали на този артикул.

В изследване, направено измежду 160 пушачи, излиза наяве, че излагането на токсични субстанции при хората, които стопират изцяло цигарите и не употребяват други артикули, е на съвсем същото ниво като тези, минали на бездимната опция в лицето на IQOS. Една от трите групи в проучването е траяла да пуши цигари и при нея не се е следила смяна в излагането на токсични субстанции.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза тютюношушене IQOS цигари  -->  Експертно мнение .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Рязко нарастване на ковид в България, умряли Рязко нарастване на ковид в България, умряли  Европейски Съюз утвърди лист с 14 Европейски Съюз утвърди лист с 14 " сигурни " страни за ковид-19  Борисов към лечебните заведения: Презапасете се с маски, очила, дрехи Борисов към лечебните заведения: Презапасете се с маски, очила, дрехи  Колко ще коства Колко ще коства " Ремдесивир ", вероятният лек за ковид-19  1 Банките споделят през днешния ден кои заеми разсрочват  1 Симеонов: Глоба от 300 лева би трябвало и за всеки, който обслужва клиенти без маска  1 Баничка и дюнер пред заведението с 20% Данък добавена стойност --> Пaрите ни  Банките споделят през днешния ден кои заеми разсрочват Банките споделят през днешния ден кои заеми разсрочват  Симеонов: Глоба от 300 лева би трябвало и за всеки, който обслужва клиенти без маска Симеонов: Глоба от 300 лева би трябвало и за всеки, който обслужва клиенти без маска  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Майка умъртви щерка си в Майка умъртви щерка си в "Сухата река " в София - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/majka-ubi-dyshteria-si-v-suhata-reka-v-sofiia-6111605  Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите  Как коронавирусът се предава безсимптомно Как коронавирусът се предава безсимптомно  Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Виц на деня Въпрос: - Ако ме удари селяндур, важи ли гражданската отговорност? Отговор: - Да. А, в случай че селянинът е с каска, важи и каското. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Гешев предлага още 38 районни прокуратури да бъдат закрити Гешев предлага още 38 районни прокуратури да бъдат закрити Главният прокурор желае на тяхно място да бъдат открити териториални отделения в съответните регионални градове  Боинг 737 MAX Boeing стартира новото узаконяване на 737 Max Самолетът към този момент е провел първите полети за приемане на позволение за пътнически полети  Вкусна традиция от Армения: Люлe кебап Вкусна традиция от Армения: Люлe кебап Какво да си приготвите за идващия обяд?  Дъщерята на Пол Уокър и децата на Вин Дизел: Дъщерята на Пол Уокър и децата на Вин Дизел: " Семейство вечно " Медоу Уокър разгласява трогателна фотография  Ще има ли върнати туристи от границата с Гърция Ще има ли върнати туристи от границата с Гърция Пътуването за отмора в южната ни съседка ще става единствено с запълнен формуляр  " Как се написа? " - най-хубавият асистент в правописа Какво ни описа авторката на уеб страницата " Как се написа? " Павлина Върбанова?  Намериха 14-годишно момиче с верига на крайници, вързали го да не бяга Намериха 14-годишно момиче с верига на крайници, вързали го да не бяга Детето било проблематично, имало регистрации за обири  <p>Шокиращи разкрития: Фирма дава <strong>развалена храна</strong> за най-големите <strong>болници</strong> в София</p> Шокиращи разкрития: Фирма дава развалена храна за пациентите на най-големите лечебни заведения в София Освен за лечебни заведения, тя готвела и за банки, мобилни оператори, малките екрани, както и за частни детски градини  Днес честват всички с имената... Днес честват всички с имената... На 30 юни Православната черква празнува Събора на светите славни и всехвални дванадесет апостоли  Валери Симеонов: Мерките бяха разхлабени прекомерно рано Валери Симеонов: Мерките бяха разхлабени прекомерно рано Стадионите, питейните заведения и нощните заведения не трябваше да отварят към момента, означи водачът на НФСБ  <p>Още инфектирани в ромския квартал &quot;Изток&quot; в Кюстендил,&nbsp;ще падне ли блокадата</p> Още инфектирани с ковид в ромския квартал " Изток " в Кюстендил, ще падне ли блокадата Само през вчерашния ден броят им надмина 100 души  Доц. Кунчев за ковид в Смолян: Всичко, което е трябвало, е направено Доц. Кунчев за ковид в Смолян: Всичко, което е трябвало, е направено От през днешния ден заводът възвръща своето произвеждане на 50%  Нов вирус с капацитет за пандемия засякоха в Китай Нов вирус с капацитет за пандемия засякоха в Китай Изследователите са обезпокоени, че той може да мутира и да стане леснопредаваем  <p>Класираха колите с най-проблемни двигатели</p> Бягайте от тези модели, ремонтът на мотора им е доста безценен Лидери в антикласацията се оказаха Subaru и BMW.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР