Премиерът на Нигер след преврата се надява на „споразумение“ с ECOWAS

...
Назначеният от военните министър-председател на Нигер в понеделник каза, че
Коментари Харесай

Назначеният от военните министър-председател на Нигер в понеделник каза, че вижда надежди за сделка със западноафриканския блок ECOWAS, който заплаши да използва сила, за да възстанови гражданското управление след преврата през юли.

„Не сме прекратили контактите с ECOWAS, ние продължаваме контактите. Имаме големи надежди да постигнем споразумение през следващите дни“, каза министър-председателят Али Махаман Ламин Зейн на пресконференция в Ниамей.

ECOWAS – Икономическа общност на западноафриканските държави – наложи тежки санкции срещу Нигер, след като бунтовническите войници на 26 юли свалиха Мохамед Базум, демократично избрания президент на страната.

Той също предупреди няколко пъти за военна намеса за възстановяване на Базум, но само ако е мирно опитите за разрешаване на кризата се провалят.

"Ние се подготвяме да бъдем атакувани по всяко време. Всички приготовления са взети. Това би било несправедлива война. Ние сме решени да се защитим, ако има атака", каза Зейне пред репортери .

Ключов въпрос в кризата е графикът за връщане към цивилно управление.

Нигерийският президент Бола Тинубу – който е и настоящ председател на ECOWAS – миналия четвъртък предложи деветмесечен период, през какъвто страната му премина през края на 90-те години.

"Президентът не вижда причина, поради която това да не може да бъде повторено в Нигер, ако военните власти на Нигер са искрени", се казва в изявление на нигерийското президентство.

Алжир, влиятелният северен съсед на Нигер, предложи шестмесечен преход.

Военните управляващи досега не са отговорили на предложенията, като преди това говориха за тригодишен период на връщане.

ECOWAS зае твърда позиция по отношение на Нигер след каскада от преврати в региона от 2020 г. насам.

Военните поеха властта в Мали и Буркина Фасо, където, подобно на Нигер, загубите сред въоръжените сили растат пред лицето на дълготраен джихадистки бунт.

Пуч се проведе и в Гвинея през 2021 г., след като осемдесетгодишният президент на страната, Алфа Конде, се кандидатира за трети мандат, ход, който според противниците нарушава конституционните ограничения.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР