Наземни наблюдения на тайнствените бели петна в кратера Окатор на

...
Наземни наблюдения на тайнствените бели петна в кратера Окатор на
Коментари Харесай

Загадъчните петна на Церера се променят, откриха астрономи

Наземни наблюдения на тайнствените бели петна в кратера Окатор на Церера разкриха още по-удивителен феномен – става известно, че тяхната бляскавост се трансформира с настъпването на деня и нощта, което приказва за интензивността на изпарителни процеси в тях, оповестява Европейската южна обсерватория.

„ Когато Dawn откри тези загадъчни ярки петна на Церера, незабавно си помислих можем ли да ги следим от Земята. Когато Церера се завърти към Земята с тази страна, където са петната, и по-късно ги скрие от нашия поглед, спектърът на слънчевите лъчи, отразяващи се от нейната повърхнина, би трябвало да се трансформира “, изяснява Паоло Моаро (Paolo Moaro) от обсерваторията в Триест, направила това изобретение.

Ръководени от тази концепция, Моаро и сътрудниците му следили Церера със спектрографа HARPS, инсталиран на 3,6-метровия телескоп в обсерваторията Ла Сила в Чили. Този апарат нормално се употребява от планетолозите за напълно други наблюдения – търсене на екзопланети по това по какъв начин тяхното гравитационно взаимоотношение със светилото внася деформиране в спектъра на светлината на звездата.

© ESO/L.Calçada/NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/Steve Albers/N. Risinger

Анализирайки данните, събрани от HARPS, учените са разкрили нещо извънредно – спектърът на петната се измествал освен под действието на въртенето на Церера към своята ос, само че и с помощта на някакъв различен фактор. Подобна особеност значи, че белите петна в Окатор трансформират своята отразяваща дарба сами по себе си.

Като анализирали по какъв начин се променяла яркостта на петната, учените забелязали, че тези структури стават по-светли през „ деня “ на повърхността на Церера, когато я осветява Слънцето, и по-тъмни през „ нощта “. Подобно държание на петната приказва, че те са формирани от някаква форма на лед, който се изпарява под лъчите на Слънцето и замръзва през нощта, считат Маоро и сътрудниците му.

Ако това фактически се случва, то тогава можем да приказваме, че недрата на Церера фактически демонстрират някаква минимална интензивност. Това прави тази планета джудже неповторимо малко тяло в Слънчевата система, защото на Веста и други огромни метеорити нищо сходно не се случва.

Освен това откритието на летливи субстанции в кратера Окатор слага под подозрение теорията, че тези петна се явяват отсрочване на сол и пораждат вследствие на екзотични солни вулкани. От друга страна, няма съображение да се счита, че тези находища от сол не съдържат вода, която може да се изпарява под действието на слънчевите лъчи.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР