Найден Тодоров, снимка: архивГоворим за линч, а това е обратното

...
Найден Тодоров, снимка: архивГоворим за линч, а това е обратното
Коментари Харесай

Министърът на културата Найден Тодоров: Актьорите, които защитават Морфов, искат да накажа директора, въпреки че няма основания за това, т.е. говорим за желание за линч

Найден Тодоров, фотография: списък
Говорим за линч, а това е противоположното на правовата страна, към която се стремим, сподели още той. Ако има учредения да освободя шефа на Народния спектакъл, ще го направя, само че такива няма, сподели министърът на културата Найден Тодоров в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

Министър Тодоров разяснява проблема с уволнението на Александър Морфов - основен режисьор на Народния спектакъл " Иван Вазов ", който преди дни беше уволнен от шефа на театъра Васил Василев.
Личното ми мнение е, че уволнението на Александър Морфов не трябваше да се случва по сходен метод, добави той. По думите му, артистите, които защитаваха Морфов, са поискали от него да освободи шефа на театъра, макар че няма съображение за това. Говорим за линч, а това е противоположното на правовата страна, към която се стремим, сподели още той. Ако има учредения да освободя шефа на Народния спектакъл, ще го направя, само че такива няма, добави министър Тодоров. 
" Проблемът в Народния спектакъл не е там, където си мислим. Проблемът е в разделянето, което се получава сред артистите. Тези хора започнаха да се гледат изкривено и стартират да не си приказват, а това е доста сериозен проблем.... Ако имам учредения да санкционира шефа на Народния спектакъл, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, само че такива нямам.... От мен се желае да отвръщам на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално. Неправилното не е раздялата сред двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), неправилен е методът. Актьорите, които пазят Морфов, скочиха и желаеха от мен да санкционира шефа, макар че няма правни учредения за това, т.е. приказваме за едно предпочитание за линч. Това е нещо, което е назад на правова страна, към която се стремим ", каза служебният министър на културата Найден Тодоров.

Служебният министър акцентира, че от 2014 година културните институции имат извоювана сравнителна автономия, която е разказана и в Закона и в длъжностните характерности на шефовете и Министерството на културата няма право да им се меси.
" Внесъл съм признат от МС законопроект за изменение на Закона, който би трябвало да бъде импортиран в 49-ото Народно заседание, който планува шефовете на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до наказания. Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа ", уточни Найден Тодоров. 
По думите му Васил Василев не може да бъде избран като несръчен шеф на Народния спектакъл, тъй като " през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович, това не е тъкмо формулировка за несръчен ". 
Тодоров съобщи, че ще работи за това да събере шефа Васил Василев и режисьора Александър Морфов:
" Надявам се срещата да се реализира, тъй като имам вяра, че макар събитията, които се случиха, в никакъв случай не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв метод. Това е единственият път напред ".
Министър Тодоров заяви, че лично е приказвал с Василев, който е заречен пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния спектакъл.
" Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния спектакъл ", съобщи той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1 март към този момент не извършва тази служба, и напомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги дефинира като " екип от доста дълго време и това няма общо с техните пристрастия ":
" Не стои добре, само че отново споделям, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма престъпни действия ". 
Интервюто на Явор Стаматов с Найден Тодоров в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от. 
Източник: БНР
Следвайте " Гласове " в
05 Март 2023105 Март 20239505 Март 202318305 Март 202397605 Март 202371004 Март 2023743КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 202399228 Фев 202392704 Март 202376903 Март 20231914
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР