Найден Тодоров, двукратен носител на приза Музикант на годината в

...
Найден Тодоров, двукратен носител на приза Музикант на годината в
Коментари Харесай

Диригентът Найден Тодоров: Късметлия съм!

Найден Тодоров, повторен притежател на наградата " Музикант на годината " в националната анкета на предаването " Алегро виваче ", има претрупан график тези дни. На 30 април той дирижира рецитала на оперната прима Соня Йончева в спектакъл „ Лисеу “ в Барселона с творби от Пучини и Верди. За двамата български музиканти това беше дебют на тази сцена.

В идващите дни на Найден Тодоров предстоят две изяви: В четвъртък, 5 май, той ще застане на пулта пред Софийската филхармония, на която е шеф, с цел да посрещне следващия звезден солист на състава – младия цигулар Рей Чен. 

Гостът на Националния ни филхармоничен оркестър е победител в състезанието „ Кралица Елизабет “ в Брюксел, притежател на премията „ Ехо Класик “, работи с оркестри като Гевандхаус - Лайпциг, Лондонската и Мюнхенската филхармония, с диригенти като Кристоф Ешенбах. Мунг-Вун Чунг, Кирил Петренко, Даниеле Гати, Владимир Юровски. Чен гради кариерата си по ексцентричен метод – освен на сцената, само че и в обществените мрежи, където има многочислени млади почитатели. В София той ще извърши Концерт за цигулка и оркестър от Менделсон, а в програмата са добавени още Славянски танци от Дворжак и Симфония №5 от Чайковски.

А на 8 май, неделя, Найден Тодоров ще дебютира като диригент на камерния отбор „ Софийски солисти “ в юбилейния за състава 60-и сезон.

 Найден Тодоров приказва на церемонията след приемане на наградата „ Музикант на годината 2018 “ от генералния шеф на БНР Александър Велев

Маестро Тодоров описа в изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " и за идното второ посещение на Софийската филхармония в Златната зала на „ Музикферайн “ във Виена на 17 май, както и за упования си дебют с Виенския симфоничен оркестър – на 9 и 10 септември в Пловдив. Концертите ще бъдат на Античния спектакъл, а солист в Първия цигулков концерт от Паганини ще е Марио Хосен.
Чуйте забавните детайлности в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР