Най-висшият съд в Ню Йорк отхвърли присъдата от 2020 г.

...
Най-висшият съд в Ню Йорк отхвърли присъдата от 2020 г.
Коментари Харесай

Отмениха присъда на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отхвърли присъдата от 2020 година за полови закононарушения на някогашния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, издадена по делото, което стартира международното придвижване #MeToo (#АзСъщо), съобщи Ройтерс.

С 4 против три 3 гласа щатският Апелативен съд реши, че съдията по делото е позволил неточност, като е разрешил на прокуратурата да показа показания на дами с изказвания, че Уайнстийн ги е насилил, макар че те не са били част от обвинителките по делото против някогашния продуцент.

Съдът уточни, че съдията по делото е позволил и друга неточност, като е разрешил пресечен разпит на Уайнстийн по метод, който го е показал в „ мощно повлияна от предубеждения “ светлина.

„ Лекът за тези груби неточности е провеждането на ново дело “, заключват още магистратите.

Уайнстийн беше обвиняем по две каузи - в Ню Йорк, където през 2020 година беше наказан на 23 години затвор за изнасилването на две дами, и в Калифорния, където предходната година съдът му присъди 16 години отнемане от независимост за обезчестяване на жена в хотел в Бевърли Хилс.

Как реагира Тарана Бърк?

Основателката на придвижването #MeToo – Тарана Бърк, остава непоколебима след решението по делото Харви Уайнстийн.

„ Това не е удар по придвижването. Това е явен апел и ние сме подготвени да отвърнем на този апел “, сподели тя.

Съдебният развой против Уайнстийн в Ню Йорк беше основен за придвижването #MeToo: то стремително стартира да се развива откакто половите похищения на филмовия продуцент се трансфораха в обществена загадка. Така към придвижването се включиха и други дами, с изключение на Тарана Бърк, които излязоха с изказвания, че той е упражнил полово принуждение и над тях.

Уайнстийн постоянно е твърдял, че е почтен, а по време на процеса в Ню Йорк отбраната му съобщи, че сексът сред филмовия изпълнителен шеф и обвинителките е бил по взаимно единодушие.

„ Съкрушени сме за жертвите, които са свързани с този случай, и за тези, които са намерили някаква разтуха и са претърпели някаква форма на катарзис с първичната присъда към Харви Уайнстийн “, сподели Бърк след отменянето на присъдата.

„ Много хора, доста жертви и тези, които ги обичат и поддържат, евентуално са считали, че първичната присъда значи, че ще има смяна, че тя бележи смяна и бележи разлика в метода, по който правосъдната система ще се движи и работи “, изясни тя.

Въпреки това тя изясни, че въпреки решението на съда през днешния ден, прогрес има, написа bTV.

„ Преди 10 години не можехме даже да вкараме човек като Харви Уайнстийн в правосъдната зала “, сподели тя.

По време на събитие на аления килим в четвъртък основателката на #MeToo съобщи:

„ Един-единствен човек, на който му се е разминало, не значи, че свят без полово принуждение е нещо, което не може да бъде реализирано. Затова не се тормозя за един-единствен човек, а за това какво ще направи правосъдната ни система, какво ще създадем ние? “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР