Най-високопоставеният египетски духовник предизвика полемика след като каза, че полигамията

...
Най-високопоставеният египетски духовник предизвика полемика след като каза, че полигамията
Коментари Харесай

Имамът на Египет: Полигамията е несправедливост към жените

Най-високопоставеният египетски свещеник провокира дискусия откакто сподели, че полигамията е "несправедлива " към дамите, само че не стигна до апели за възбраната й, съобщи Асошиейтед прес.

"Онези, които споделят, че бракът би трябвало да е полигамен, бъркат. Трябва да четем в цялост текстовете в Корана ", сподели шейх Ахмед ал Тайеб, популярен имам на центъра за ислямски теологични проучвания в Кайро Ал Ажар.

Той сподели, че правилото е да има моногамия, а полигамията е лимитирано изключение. Шейхът уточни, че полигамията изисква почтеност и, "ако няма почтеност, е неразрешено да имаш повече от една брачна половинка ".

Ал Тайеб сподели, че тази процедура идва от "липса на схващане на Корана и на традициите на пророка " и че тя "често е несправедлива към дамите и децата ".

Великият имам съобщи още, че има потребност от по-широки промени в метода, по който се третират въпросите на дамите. "Жените са половината от обществото. Ако не ни е грижа за тях, все едно да вървим единствено с единия си крайник ", сподели Ахмед ал Тайеб.
Изказването му, излъчено по държавната телевизия, провокира развълнуван спор в обществените медии, като някои се солидаризираха с учени, които са за възбрана на тази процедура.

Египетският Национален съвет за дамите приветства думите на Ал Тайеб. Председателката на съвета Мая Морси сподели, че ислямът уважава дамите, касае се почтено с тях и им дава многочислени права, които преди не са съществували.
Ислямът разрешава на мъжете да си вземат до четири съпруги, при изискване, че се отнасят с тях еднообразно. Макар че полигамията е законна в множеството арабски и ислямски страни, тази процедура не е нормална. Полигамията е неразрешена в Тунис и Турция, както и за арабските мюсюлмани в Израел.

В Египет брачният партньор би трябвало да получи позволение от брачната половинка или съпругите си, с цел да се дами още веднъж.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР