Най-високопоставеният американски генерал проведе необявени разговори с преговарящите за мир

...
Най-високопоставеният американски генерал проведе необявени разговори с преговарящите за мир
Коментари Харесай

Началникът на военните на САЩ с необявена среща с талибаните в Катар

Най-високопоставеният американски военачалник организира необявени диалози с договарящите за мир талибани в Персийския залив, с цел да упорства за понижаване на насилието в Афганистан, даже откакто високопоставени американски чиновници в Кабул предизвестиха, че засилените офанзиви на талибаните заплашват зараждащите се мирни договаряния на екстремистката формация с афганистанското държавно управление.

Армейски военачалник Марк А. Мили, ръководител на Съвместните шеф щабове, се е срещнал за към два часа с талибанските договарящи в катарската столица Доха във вторник и е отлетял през вчерашния ден за Кабул, с цел да разиска мирния развой с афганистанския президент Ашраф Гани.

Срещите на Мили се състояха на фона на ново редуциране на американските войски, макар че при актуалната американска политика цялостното евакуиране зависи от това талибаните да лимитират нападенията в цялата страна.

" Най-важната част от полемиките, които организирах както с талибаните, по този начин и с държавното управление на Афганистан, беше нуждата от неотложно понижаване на насилието ", означи Мили пред трима кореспонденти, в това число един от " Асошиейтед прес ", който го придружи до Катар и Афганистан. " Всичко останало зависи от това ", акцентира той.

Съгласно съществени правила, избрани от Мили от съображения за сигурност, пътуващите с него публицисти са се съгласили да не осведомят за нито един от диалозите, до момента в който той не напусне района. Това беше втората необявена среща на Мили с преговорния екип на талибаните; за първата, през юни, също в Доха, не беше обявено до този миг.

Въпреки че Мили не заяви за пробив, неговите срещи с талибаните съставляват незабравим стадий - водещият военачалник на Америка се изправя лице в лице с представители на групировката, управлявала Афганистан, до момента в който не беше свалена преди 19 години този месец в ранните стадии на това, което се трансформира в най-дългата война в Америка. Мили служи три пъти в Афганистан, първия път през 2003 година, а последния през 2013-14 година

Армейският военачалник Скот Милър, който е топ командирът на американските и съдружните сили в Афганистан, съобщи в изявление във военния си щаб в Кабул през вчерашния ден, че талибаните са засилили офанзивите против афганистанските сили, изключително в южните провинции Хелманд и Кандахар, и против пътища и друга инфраструктура.

" Моята оценка е, че това излага мирния развой на риск - колкото е повече насилието, толкоз по-голям е рискът ", сподели Милър. Той се среща най-малко един път месечно с талибанските договарящи като част от напъните на Вашингтон за придвижване на мирния развой.

В същото изявление Рос Уилсън, най-високопоставеният американски посланик в Кабул, съобщи, че той също вижда възходящ риск от насилието на талибаните. Той посочи, че това е основало " непоносима тежест " за афганистанските въоръжени сили и обществото като цяло.

В по този начин нареченото съглашение от Доха, подписано предишния февруари от Съединени американски щати и талибаните, администрацията на американския президент Доналд Тръмп се съгласи на поетапно евакуиране на американските войски, които ще спаднат до нула бойци до май 2021 година, в случай че изискванията на съглашението бъдат спазени. Едно от изискванията е понижаване на насилието от страна на талибаните, което да докара до прекъсване на огъня в цялата страна. Талибаните също се съгласиха да стартират мирни договаряния с афганистанското държавно управление, които са в ранен стадий.

Талибаните упорстват за прекъсване на въздушните удари на Съединени американски щати, които се организират от февруари единствено в поддръжка на афганистанските сили под офанзивата на талибаните.

Милър съобщи, че е тъжен от това, което той назова преднамерената акция на талибаните за увреждане на пътища, мостове и друга инфраструктура като част от напъните на бойците да лимитират способността на афганистанското държавно управление да укрепи войските си.

" Военните командири на място в този момент стартират да вършат неща, които не водят до мирни договаряния и възобновяване и непоклатимост ", сподели Милър и добави: " Очевидно талибаните употребяват принуждение като лост " против афганистанското държавно управление.

Милър съобщи, че извършва заповедта на Тръмп за понижаване на американските сили от 4500 на 2500 до 15 януари, броени дни преди Джо Байдън да даде клетва като правоприемник на Тръмп. Милър сподели, че равнищата на войските в този момент са към 4000 и ще доближат задачата от 2500 в точния момент.

Байдън не е споделил обществено дали ще продължи изтеглянето или по какъв начин ще продължи със съглашението от Доха, контрактувано от мирния делегат на Тръмп Залмай Халилзад.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР