Най-високият връх на Швеция - ледник на южния връх на

...
Най-високият връх на Швеция - ледник на южния връх на
Коментари Харесай

Швеция има нов най-висок връх заради жегите

Най-високият връх на Швеция - хладилник на южния връх на планината Кебнекайсе - се топи заради рекордно високите температури в Арктика и към този момент не е най-високата точка в страната , съобщи AFP.

" Никога до момента не съм виждал толкоз стопен сняг на южния връх, колкото това лято ", съобщи Гунхилд Нинис Росквист, професор по география в Стокхолмския университет.

Росквист, който е и началник на изследователската станция в Тарфала покрай планината, мери южния връх в продължение на доста години като част от своите проучвания на климатичните промени.

 Скандинавия се бори с опустошителни пожари и суша, които й костват все по-скъпо
Най-студения район в Европа се бори с опустошителни пожари и суша, които му костват все по-скъпо

Природните аномалии унищожават горите, унищожават реколтата, пресушават язовири и подвигат цените на тока

Планината Кебнекайсе е известна туристическа дестинация, ситуирана в най-северния регион на Швеция. Тя има 2 съществени върха - южният е затрупан с хладилник, а северният - със скали.

При последното премерване южният връх доближи 2097 м над морското ниво, единствено с 20 сантиметра по-висок от северния връх от 2096.8 м.

 Учени от време на време мерят шведския връх
Източник:

Учени от време на време мерят шведския връх

" Прогнозата е, че от 1 август южният връх ще бъде по-нисък от северния връх ", сподели Росквист. Миналата година разликата сред двата беше 2 м.

Според откривателя южният връх е изгубил 4 м сняг сред 2 и 31 юли . Това значи, че приблизително по 14 см сняг се е топил от ледниците всеки ден през юли.

 Неочаквано горещото лято подвига цените в Швеция
Неочаквано горещото лято подвига цените в скандинавска страна

Електроенергията нараства, чака се и по-висока инфлация поради жегите

През последните седмици Швеция е в плен на рекордно високи температури, които провокират десетки горски пожари в цялата страна, даже и в Арктическия кръг.

" Това се случва доста бързо. Резултатът от това горещо лято ще бъде рекордна загуба на сняг и лед в планините ", споделя Роскивист.

Южният хладилник, чиято височина се мери от 1880 година, се разтапя с по 1 метър всяка година през последните 2 десетилетия , настояват от Стокхолмския университет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР