Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.

...
Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2021 г.
Коментари Харесай

ИПИ: Най-високите заплати са в Челопеч, най-бързо растат в Брезник

Най-високата междинна брутна месечна заплата в България за 2021 година е в община Челопеч (2 930 лева.). На второ място е междинната заплата в община Козлодуй (2 431 лева.), следвана от община Пирдоп (2 205 лева.) и Столична община (2 144 лева.). Това сочат данни на общините, публикувани посредством самодейността на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за разпространяване, визуализация и разбор на общински данни - Данните са от четвъртото издание на самодейността.

За поредна година най-високите заплати в страната са в дребни общини с огромни работодатели - водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и обвързвана с нея преработваща индустрия, както и в общините с доста огромни предприятия в енергийния бранш, разясняват създателите на проучването.

На пета позиция е енергийният център Раднево (2 040 лева.), а топ 10 в страната се добавя от Гълъбово (1 985 лева.), Девня (1 947 лева.), Панагюрище (1 860 лева.), Елин Пелин (1 745 лева.) и Божурище (1 717).

Анализаторите на института означават, че мощно се показват индустриалните общини в периферията на най-големите стопански центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат
общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от необятната външна страна на София;общините Девня и Белослав в непосредствена непосредственост до Варнаобщините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив.

Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развиване на услугите в границите на града - водени от бурния напредък в цифровата сфера, и мощна промишленост в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и води до положителни заплати, разясняват създателите на изследването.

За интервала 2017 - 2021 година междинната заплата на наетите лица в 183 общини в страната бележи растеж сред 40% и 60% за пет години, демонстрират данните.

Начело още веднъж са дребни общини, като в топ 5 влизат общините Крумовград и Брезник, където междинната заплата нараства надлежно с 89% и 97% за интервала 2017-2021 година Последното е предизвикано от вложенията в добивната промишленост и резултата при доставчиците и обвързваните действия, по-конкретно в областта на строителството, е обяснението на създателите на проучването. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър растеж - в границите на 40-45%, принос за което имат и новите работни места в цифровата сфера.

На фона на бързото възобновяване на българската стопанска система през 2021 година във всички общини в страната без една се отбелязва растеж на междинната работна заплата, сочат събраните данни. Спад има само в ловешката община Угърчин, с 14%.

Редица дребни общини означават забележителен растеж на заплащането в подтекста на икономическия растеж през 2021 година, най-видимо в Каолиново (+39%), Кнежа (+38%), вследствие на мощното показване на земеделието и преправянето на масла.

В Столична община покачването е с 12%, а от водещите стопански центрове най-добре се показва Пловдив с 14% растеж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР