Най-висок процент на работещите по професията си сред осигурените лица

...
Най-висок процент на работещите по професията си сред осигурените лица
Коментари Харесай

За 2022 г. сред най-добре платените са завършилите Обществено здраве и Медицина

Най-висок % на работещите по специалността си измежду обезпечените лица имат приключилите „ Медицина “ в МУ-Плевен, МУ-Пловдив и МУ-Варна и „ Фармация “ в МУ-Варна. Това демонстрира новото издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения през днешния ден в Министерството на образованието и науката.

По-добрата реализация на приключилите и увеличеният брой на научните изявления, в това число на интернационално разпознаваемите, са двете позитивни трендове във висшето обучение за 2022 година, означи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на изданието.

Министърът уточни, че без значение от отрицателните стопански резултати, свързани с Коронавирус пандемията и войната в Украйна, делът на записаните безработни измежду българските жители, приключили през последните 5 години висше обучение в страната, спада до рекордно ниско ниво от 2% при равнища от 3,5% през предходната година. „ Това е най-ниската записана безработица измежду приключилите откогато съществуват данни за този знак в Рейтинговата система, която за първи път беше оповестена през 2011 година “, означи проф. Пенов.

Почти всички студенти, които приключват медицински специалности, се осъществят на пазара на труда. Безработицата измежду дипломиралите се по професионални посоки „ Медицина “, „ Фармация “ и „ Стоматология “ е към и под 1%. Толкова е делът на безработните и измежду приключилите „ Военно дело “ и „ Математика “. Най-висок е той в направление „ Социални действия “ – 3,7%.

Средният застрахователен приход на приключилите също нараства, достигайки до 1647 лв. през 2022 година при 1520 лв. през предходната година и едвам 867 лв. през 2014 година. В специалностите „ Медицина “ той е 2711 лева, а „ Обществено здраве “ 2703 лева По образователни заведения най-голям е приходът на приключилите „ Обществено здраве “ в МУ-София (3302 лева.) и МУ-Пловдив (3060 лева.). Сред приключилите „ Медицина “ най-голям е междинният приход на дипломираните в МУ-Плевен (2849 лева.), МУ-Варна (2840 лева.), МУ-Пловдив и Тракийския университет (2734 лева.) и МУ-София (2696 лева.)

От медицинските специалности най-голям е % на обществено обезпечените лица в България измежду приключилите „ Фармация “ Софийския университет и МУ-София, следвани от приключилите „ Обществено здраве “ в МУ-Пловдив. По този индикатор в първата 50-ица на класацията е и МУ-Пловдив в компетентност Медицина – на 44-то място.

В компетентност „ Медицина “ водещ в класацията е МУ-Пловдив, следван от МУ-София, МУ-Варна и Софийския университет. МУ-София обаче е първи в четири посоки от общо 5 в класацията.

В компетентност „ Здравни грижи “ преди всичко е Софийски университет, следван от Медицински университет - София, Медицински университет – Плевен, Медицински университет – Пловдив и Медицински университет – Варна, а в компетентност „ Обществено здраве “ отличник е МУ-Пловдив, следван от МУ-София и МУ-Плевен.

В съпоставяне с предходната година най-голямо нарастване на броя на настоящите студенти се регистрира в направленията „ Педагогика “ (709) и „ Педагогика на образованието по … “ (366). Най-голямо понижение има в направление „ Икономика “ (1098). Въпреки това то продължава да е най-масовото в България с 28 223 настоящи студенти. Следват го „ Педагогика “ със 17 083 учащи се и „ Медицина “ с 13 271.

Рейтинговата система е изготвена  по поръчка на МОН от консорциум „ ИОО-С ”, формиран от Институт „ Отворено общество “ и „ Сирма Солюшънс “. Изследването е налично на български и на британски език 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР