Най-вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у

...
Най-вероятно ще се стигне до затваряне на руското посолство у
Коментари Харесай

Международни журналисти очакват Кремъл да накаже България

Най-вероятно ще се стигне до затваряне на съветското посолство у нас, изясни пред бТВ основният редактор на проверяващия уебсайт " Белингкат " (Bellingcat) Христо Грозев. Той е началник на медията, която стои зад разкриването на самоличността на сътрудниците на съветските служби, пробвали се да убият опозиционния водач Алексей Навални.

По думите на Грозев ако Москва е споделила „ А “, ще каже и „ Б “. Кремъл не обича да наподобява слаб и след изгонването на дипломатите и поръчката на съветския дипломат, че ще приказва за затваряне на задачата у нас, това е доста евентуално да се случи, добави проверяващият публицист.

Решението на България да изгони 70 съветски дипломати е изненадващо и добре е откликнало у американските ни сътрудници, които не са били известени за него авансово, сподели още Грозев.

По думите му както НАТО, по този начин и другите ни сътрудници чакат по-твърда позиция на България по отношение на Русия. " Много страни в Европа от дълго време считат, че наличието на стотици съветски по този начин наречения дипломати, е доста необичайно и доста рисково. Те от дълго време търсят благоприятни условия да открият съответни данни за шпионаж на огромна част от тези дипломати и откриват такива данни и изгонват по-малки партиди от 5, 6 до 10 души. Холандия го прави доста постоянно да вземем за пример, само че България на практика наподобява, че години наред е събирала данни “, разяснява още проверяващият публицист.

Според него тази крачка на България е знак за Кремъл, че не може да се чака България да бъде техен сътрудник.

Той разяснява и че надали градинари и готвачи надали са били скрито „ джеймсбондове “, само че изгонването им е във връзка със поръчката, че не може да има такава несъразмерно наличие на съветски представители в посолството. Според Грозев би трябвало да са към 40-50 души.

Той разясни, че е хубаво и за изнесените данни за предоставяне на пари на обществени персони, откакто службите афишират, че им се е плащало по 4000 лева, с цел да приказват в интерес на Русия.

" Това, което ние сме следили през годините, е, че както в България, по този начин и в други източноевропейски страни, има чиновници, които се занимават с насърчаване на сътрудници на въздействие, чиновници в посолството, които по време на персонални беседи и вечери с инфлуенсъри им предават пликчета с пари, тъй че доста е евентуално да е този вид активност, която е видян от тайните служби. Много се надявам те да са събрали доказателства, тъй като Холандия да вземем за пример в последните години разгласява видеоматериали или фотоматериали, с цел да не бъдат голословни. Така че доста се надявам България да може най-малко няколко образеца да покаже, с цел да може обществото въпреки всичко да забележим какво са правили те “, добави Грозев.

Журналистът загатна и следствието, обвързвано със уеб сайтове и медии, получавали материалите си непосредствено от Москва.

„ Това, което мога да кажа, е, че имаме съответни доказателства за това, че материали, които поддържат кремълската позиция по избрани злободневни тематики по време на войната, са плащани с дребни суми от порядъка на до 500 лева за материал, с цел да се появят в даден уебсайт. Например в един съответен случай, който мога да ви дам, това е македонски, по този начин наименуван академик коментатор, анализатор, който пуска подготвени материали на български медии и заплаща, само че тези материали и ние сме ги наблюдавали, че в действителност излизат от специфичните служби в Кремъл “, изясни Грозев.

Той добави, че към този момент става дума за маргинални уеб сайтове, само че се ревизират и по-големи, като за тях към този момент няма съответни доказателства.

Грозев разяснява и Алексей Навални, като разясни, че има възможност да бъде изместен някъде в Сибир, а вярата е в поръчките за замяна на пандизчии сред Съединени американски щати и Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР