Най-вероятно от комисиите за директори на общински училища ще отпаднат

...
Най-вероятно от комисиите за директори на общински училища ще отпаднат
Коментари Харесай

Конкурсите за директори на училища ще продължат най-рано наесен, обяви просветният министър

Най-вероятно от комисиите за шефове на общински учебни заведения ще отпаднат представителите на МОН

До няколко дни ще излезе за разискване графикът за осъществяване на изпитите през новата образователна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица обратно, с цел да се разделят от външното оценяване след десети клас. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му по този начин провеждането и проверяването им ще е по-спокойно и целеустремено, прецизира Българска телеграфна агенция.

В момента се разискват няколко казуса, свързани с резултатите от изпитите. На първо място е по-насочена работа с сътрудниците, които са оценители след седми и дванайсети клас, тъй като процесът на оценяване е значим и би трябвало оценителите да бъдат готови и да синхронизират вижданията си по обособени критерии и индикатори, свързани с оценките, уточни Цоков.

Той сподели, че това изключително се отнася за другите отворени въпроси, както за зрелостните изпити, по този начин и за тези след седми клас, които са ориентирани към по-високи равнища на мислене.

Ще има спомагателна работа и образование със съставителите на дилемите, в това число в региона на тестологията. Причината е въпросите да бъдат по-адекватни към другите нива, към които са ориентирани, въпреки това да бъдат по-свързани с практиката. Отворените въпроси, когато са добре дефинирани и на практика ориентирани, са справедлива оценка за по-високи равнища на мислене на ученика и това се подсигурява от двама оценители плюс съдия, добави министърът.

Когато пристигна формалното мнение на съда, ще предприемем деяние за смяна за наредбата за състезания за шефове. Така министърът отговори на журналистически въпрос по проблема с жалбата против въпросната разпоредба.

Доков уточни, че все още решението на съда е, че би трябвало при избор на шефове за общински учебни заведения да отпаднат членовете на комисията, които са представители на МОН. В този смисъл преди решението на Върховния административен съд ще отворим наредбата за смяна и ще следим за други положителни оферти за усъвършенстване на трите елементи на изпита - тестванията, решаването на проблеми и стратегия за стратегическо развиване на съответното учебно заведение, изясни министърът.

По думите му това ще се случи най-рано към 15 септември, а самите състезания за шефове на учебни заведения ще се проведат в късна есен.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР