Най-вероятно няма да има смесено гласуване на евентуалните предсрочни избори

...
Най-вероятно няма да има смесено гласуване на евентуалните предсрочни избори
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Най-вероятно ще се гласува само на хартия

Най-вероятно няма да има смесено гласоподаване на възможните предварителни избори и машините ще отпаднат. Това обаче няма да стане по силата на закона, а поради неспособност времето до пролетта да стигне за преинсталирането на устройствата, тъй че да отпечатват машинния избор. За това предизвести в ефира на юристът доцент Наталия Киселова.

" Машините би трябвало да бъдат преинсталирани и да се види дали е допустимо хартията, заложена в закона, да бъде приложена в тях, тъй че да принтира бюлетини. Страхувам се, че е невероятно или ще може да се случи след основна инвестиция ", разяснява конституционалистът.

" Редно е да бяха попитали ЦИК преди двете четения. Неофициално се приказва, че страната не може да се оправи за по-малко от 4 месеца с образуване на избор по новите правила. Най-вероятно ще се гласоподава единствено с хартия ", съобщи доцент Киселова в деня, в който Народното събрание ще би трябвало да удостовери или да отхвърли наложеното отчасти несъгласие на президента.

Руменв Радев обаче оспори връщането на хартиената бюлетина, а ще се окаже, че ще стане тъкмо противоположното - техническата подготвеност ще попречи да има машинен избор. Според юристката може би ще се наложи нова инвестиция във връзка с обезпечаването на подобаващи машини или преинсталирането им.

Киселова разяснява и удълженото време сред връчването на мандатите от страна на президента.

 

" Можем да чакаме доста повече взаимни отстъпки и доста по-важна роля на президента за третия мандат. Ще би трябвало да изясни за какво е направил съответния си избор, може би ще избере по-малкото зло. За пръв път се случва да бъде разтеглена толкоз процедурата по връчване на мандатите. Конституцията е планувала период при положение, че бъде връчен изследователски мандат, само че консултациите могат да продължат и по-дълго. Предполагам, че е имало диалози какво да се свърши до момента в който се водят консултациите ", уточни тя.

По думите ѝ е неточност да се прави съпоставяне с други страни съгласно изборната система.

" Не ниската просвета на българския гласоподавател, а качеството на членовете на СИК беше казусът с машините. Те дописваха и пренаписваха протоколите, и бързаха да си тръгнат ", означи Киселова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР