Най-вероятно коронавирусът ще се превърне в инфекция, подобна на грипа

...
Най-вероятно коронавирусът ще се превърне в инфекция, подобна на грипа
Коментари Харесай

Спасков: К-19 ще ни тормози периодично

„ Най-вероятно коронавирусът ще се трансформира в зараза, сходна на грипа и ще ни тормози от време на време. Като световен проблем обаче чакам да бъде решен в границите на година. “

Това сподели в изявление пред Българска телеграфна агенция някогашният шеф на болница " Пирогов " доцент доктор Спас Спасков.

" В света се работи интензивно за намиране на положително лекарство за ковид, по този начин както се работеше и за основаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна основават условия за тотално решение на казуса с тази зараза. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство ", изясни лекарят.

Относно опашката, която оставя вирусът при преболедувалите, лекарят сподели, че освен това заболяване 100-процентовото излекуване върви относително постепенно.

" Пациентите се изписват от лечебните заведения, само че по-късно има един дълъг интервал, в който те не се усещат 100 % възобновени. Поради тази причина доста се заприказва за създаване на клинични пътеки, които да отговорят на това условие на живота и да са свързани с възобновяване на този вид заболели. Има се поради и места в извънболнични структури - да вземем за пример, в курортни комплекси ", добави той.

Според него пандемията сподели, че има области от медицината, които би трябвало да бъдат извадени от така наречен пазарни механизми в опазването на здравето - инфекциозните отделения би трябвало да преминат на държавна прехрана както епидемиологията. Изводът е подбуден от нетрайния темперамент на инфекциозните заболявания. Има обстановки, в които е налице мощно завишаване на използването на инфекциозните отделения, както в този момент. В други моменти обаче, то е извънредно ниско. Затова пазарният механизъм много мъчно би могъл да работи в подобен вид звена, счита доктор Спасков. Необходимо е да се разграничат инфекциозните заболявания от тези с по-планов темперамент, сподели той.

Не е дейно развиването на хирургични звена във всички лечебни заведения в страната, твърди още доктор Спасков. Спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична намеса в избрани звена, където ще има и по-висока подготовка на личния състав, и опция за доста по-добро лекуване на пациентите.

" Подобен механизъм обаче не работи добре при инфекциозните болести и би трябвало да се обърне внимание. Освен това е належащо да има и подготовка в страната за поемането на заболели освен в инфекциозните отделения ", уточни доктор Спасков. Повечето огромни лечебни заведения са формирали част от своя потенциал в интерес на лечение на ковид, добави някогашният шеф на " Пирогов ".

По отношение на новите варианти доктор Спасков позволява, че е допустимо съществуващите ваксини да не им влияят. Според него сходен факт ще докара до основаване на нови и нови ваксини, което може да бъде реализирано доста бързо от науката.

Коронавирусът евентуално ще се трансформира в зараза, сходна на грипа, и ще се появява от време на време, счита той. По думите му като световен казусът най-вероятно ще бъде решен в границите на година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР