Най-вероятно големите ученици от 5-12 клас отново ще продължат да

...
Най-вероятно големите ученици от 5-12 клас отново ще продължат да
Коментари Харесай

5-12 клас най-вероятно пак ще се редуват в училище през 2 седмици

Най-вероятно огромните възпитаници от 5-12 клас още веднъж ще продължат да се редуват за присъствено образование през 2 седмици, а не през една, каквито оферти имаше от шефове и преподаватели. Това стана ясно през днешния ден от изявление на просветния министър Красимир Вълчев, който взе участие в онлайн среща с ромски учители по мотив Международния ден на ромите - 8 април.

Министърът изясни, че крайното решение за отварянето на учебните заведения, което се чака да стане на 12 април, ще се вземе от здравния министър. Все отново обаче настройките са за връщане към ситуацията от преди прекратяване на образователните занятия, т.е. в клас да се върнат всички възпитаници от 1-4 клас, а по-големите от 5 до 12 клас да продължат да редуват онлайн уроците с присъствените занятия. Най-вероятно ротацията отново ще е през две седмици, а не през една, каквато предожи да вземем за пример ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов. Причината е, че има възпитаници на общежития, които биха били много затруднени, в случай че би трябвало да се разкарват през седмица, изясни Вълчев.

Твърде евентуално е и ротацията да продължи по досегашния график - първо в клас да се върнат учениците от 7, 8 и 12 клас, след което тези от 5, 10 и 11 клас и най-после - 6 и 9 клас. Според просветния министър по този начин ще има време до края на годината да се завъртят всички класове. И отсега нататък ще остане опцията за провеждането на присъствени образователни занятия за всички възпитаници от 5 до 12 клас, които са единствени в съответния клас на учебното заведение.

Ако бъде продължена сегашната ротация, още веднъж най-недоволни по всяка възможност ще бъдат учениците от 6 и 9 клас, някои от които имат едвам по 30-тина дни в учебно заведение за цялата образователна година. При първото периодично повтаряне също така доста от тях не можаха да изкарат цели две седмици присъствено образование, защото много области затвориха гимназиите преди 17 март, когато изтичаха техните 10 дни в учебно заведение.    

Относно националното външно оценяване в края на 4 и 10 клас министър Вълчев за следващ път даде знак, че то няма да се анулира и не би трябвало да има проблем за провеждането му при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.  " Имаме потребност от него, в това число и с цел да създадем преход от мерене на познания към премерване на умения ", разяснява той. Според него тази година има нужда изключително и от вътрешно оценяване, с цел да се видят насъбраните пропуски.

 

ПРИЗИВ

Учители, родители и възпитаници стават все по-нетърпеливи да научат дали и какъв размер от проучвания материал ще отпадне от изпитите в 7 и 12 клас. По образеца на предходната година, и в този момент упованията са от изпитните конспекти да отпаднат последните тематики, които се учат. Директори също към този момент приканиха незабавно след априлската почивка да бъдат оповестени измененията в изпитното наличие за националното външно оценяване в 7 клас и държавните зрелостни изпити в 12 клас, като те бъдат съобразени с продължителното осъществяване на образование в електронна среда.

 

ДЕСЕГРЕГАЦИЯ

" Последните години имаме прогрес в образователната интеграция като цяло, само че леко оттегляне във връзка с сегрегацията. Нямаме дейната роля на общините, усилват се учебните заведения с централизация на ромски възпитаници ", разяснява на срещата министърът. Той призна, че учебният закон е направил първата стъпка в поддръжка на десегрегацията - тя не се позволява на равнище паралелки, само че не е стигнал по-далеч - да е неразрешена и сред учебните заведения. " Не става единствено с подучване, в случай че не отнемем на някои родители правото на избор да запишат децата в определено учебно заведение, няма по какъв начин да организираме ефикасна десеграция. Но можем и би трябвало да го създадем - поради доминиращия обществен интерес и интерса на детето ", съобщи той. Вълчев уточни, че е подготвен да започва този диалог, само че с ангажимента, че това може да стане едвам, след като се обсъдят до дъно всички доводи. При всички случаи дейната роля би трябвало да е на МОН с поддръжката на РИО-тата по места. " Реалиситично е децата от обособените ромски квартали да бъдат извеждани от тях и да бъдат записвани в други учебни заведения на територията на градовете, с цел да има относително равномерно разпределение ", уточни още той. Не дребен проблем съгласно него е и битката с предразсъдъците на хората, за смяна на които са нужни доста срещи с родители. Ролята на просветителните посредници е скъпа, би трябвало да продължим да усилваме възнагражденията им, уточни още той.

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР