Най-възрастната жителка на планетата, японката Кейн Танака, ще участва в

...
Най-възрастната жителка на планетата, японката Кейн Танака, ще участва в
Коментари Харесай

Най-възрастната жена на планетата ще носи олимпийския огън в Япония

Най-възрастната жителка на планетата, японката Кейн Танака , ще взе участие в щафетата на олимпийската факла това лято на летните олимпийски игри в Токио, заяви CNN.
Както отбелязва телевизионният канал, 118-годишната жена ще измине по-голямата част от дистанцията от 100 метра в инвалидна количка, която ще бъде ръководена от нейни родственици, само че ще преодолее последните метри пешком преди да съобщи факела на идващия участник в щафетата. За задачата през януари на нейния 118-и рожден ден фамилията й подарило нови маратонки.
На уеб страницата на канала е маркирано, че Танака, която два пъти е страдала от рак и е претърпяла две пандемии, ще придвижи факела през село Шиме край дома си в префектура Фукуока през май тази година.
„ Страхотно е, че тя е достигнала тази възраст и към момента може да води деен метод на живот - желаеме другите хора да виждат това и да се въодушевяват, а не да смятат възрастта за спънка “, декларирал пред CNN нейният внук Ейджи Танака , който към този момент е на 60 години.
Кейн е родена през 1903 година На 19-годишна възраст се омъжва за притежател на магазин за ориз, ражда четири деца. До 103-годишна възраст Танака работи в фамилен магазин, а в този момент живее в старешки дом. Тя има петима внуци и осем правнуци.
Според внука на Ейджи баба му рядко си спомня предишното, като избира да „ живее в сегашното “, макар че е оживяла в две международни войни и пандемията от испански грип от 1918 година Семейството на дамата сочи тайните на физическото здраве и острия й разум: любознанието, любовта към логичен настолни игри и математиката.
В същото време Танака надалеч не е единственият дългогодишен човек в Япония. Така, съгласно Министерството на здравеопазването, труда и общественото обезпечаване, през предходната година в страната са регистрирани над 80 хиляди души на възраст над 100 години. През 2020 година един от всеки 1565 души в Япония е на възраст над 100 години - повече от 88% от тях са дами. Според държавното управление продължителността на живота в Страната на изгряващото слънце е над 87 година за дамите, а на мъжете - над 81 години.
През 2019 година Танака влезе в Книгата на върховете на Гинес като най-старият жив човек сега на Земята. И в този момент тя има намерение да счупи върха за най-възрастния човек, живял в миналото, чиито дати на раждане и гибел са документирани, и който принадлежи на французойка, умряла на 122-годишна възраст.
Както напомня CNN, столетници преди са взели участие в щафетата на олимпийската факла – да вземем за пример на 106-годишна възраст бразилката Аида Джеманк взе участие в щафетата на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. През декември 2013 година, на 101-годишна възраст, интернационалният арбитър по тенис на маса Александър Каптаренко се кандидатира да придвижи огъня на зимните олимпийски игри през 2014 година
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР