Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в

...
Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в
Коментари Харесай

Борисов за 3 март: Да чуем историците, ако трябва да направим и допитване до народа

" Най-важните ни цели като нация през днешния ден са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят правосъдната промяна, а не датата на националния празник ", сподели Борисов в отговор на въпрос дали има смяна в позицията на партията му във връзка с Трети март.

Бившият министър председател и водач на най-голямата парламентарна партия е обезпокоен, че сега нацията е разграничена в опълчването на Трети март на 24 май и по тази причина счита, че тази тематика би трябвало да излезе от политическия спор и да се даде думата на историците и специалистите.

" Дори, в случай че би трябвало да създадем допитване до народа ", посочи Борисов. Кога да е националният празник не е тематика, която е значима през днешния ден, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон ", посочи Борисов.

По време на визитата си в Бургас в събота Борисов показа, че в партията му от дълго време мислят по този въпрос и той даже е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, настоявайки тематиката за националния празник да мине на назад във времето.

От думите на Борисов стана ясно, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за правосъдната промяна и ограничение пълномощията на служебното държавно управление, само че не и за смяна на националния празник.

Поцицията на ПП-ДБ остава за смяна на националния празник като част от конституционния спор в Народното събрание, само че са подготвени, в случай че има референдум по тематиката, да се вслушат в гласа на народа.

" Цялото изказване, че ние нападаме 3 март е погрешно. Ние не го нападаме, той ще си остане празник. Ще отдаваме респект към хората, които са жертвали живота си в името на свободата на нашата страна. Но това няма нищо общо с желанието ни да създадем народен празник 24 май - като ден, който популяризира може би едно от най-големите достижения на българите - да дадем култура, да дадем книжовност и писменост ", съобщи пък Искрен Митев от ПП-ДБ по NOVA NEWS.

" Ние сме пристигнали да слушаме хората. Ако се провежда референдум за това, аз ще го поддържа . И ще се съобразя с мнението му, в случай че той успее да събере нужното болшинство ", добави Митев.

На въпроса каква е била ролята на Алексей Петров, с цел да съществува " сглобката ", Митев отговори: " Аз нямам нищо общо с мафиотските кръгове в България. Голямата част от хората, които аз познавам в " Продължаваме промяната " са също такива хора. И опитът към нас да се " пришие " взаимоотношение с мутренските кръгове е доста комичен ".

По-рано министър председателят Николай Денков съобщи, че продължава да поддържа вписването на 24 май като народен празник в Конституцията. По думите му, по въпроса би трябвало да се организира политическа полемика в Народното събрание и тя да бъде част от конституционния спор, както планува ръководещото болшинство.

Междувременно през днешния ден политици, общественици, публицисти и спортисти обявявиха самодейност за опазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско робство. Те показват подготвеност да поставият този въпрос на всенародно допитване посредством референдум.

Сред основателите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доцент Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, публицисти, общественици.

Георги Първанов дефинира апелите за протест на 3-ти март, като народен празник, който бележи Освобождението на България от турско иго, " не като неточност, а като закононарушение ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР