Най-важната за света глобална климатична среща ще се проведе от

...
Най-важната за света глобална климатична среща ще се проведе от
Коментари Харесай

България ще покаже зелените успехи на бизнеса на климатичната конференция на ООН в Дубай

Най-важната за света световна климатична среща ще се организира от 30 ноември до 12 декември в Дубай За пръв път България демонстрира упоритост да се нарежда на картата на климатичната дипломация Страната ни ще покаже сполучливи образци от слънчевата промишленост, нововъведенията в индустрията и зелените индустриални зони, споделя екоминистърът Юлиан Попов
За първи път България ще се показа интензивно и със личен щанд на годишната световна Конференция на Организация на обединените нации по изменение на климата, по-известна като COP, която добива все по-голямо значение на фона на ускоряващата се климатична рецесия. Тази година 28-ото й издание ще се организира в Дубай, ОАЕ, сред 30 ноември и 12 декември, като се чакат рекорден брой делегати и гости - евентуално над 100 хиляди души.

На първия български павилион ще бъдат презентирани зелени нововъведения, достижения в декарбонизацията и положителни образци от български компании от няколко бранша, както и финансови институции, общини, неправителствени организации и научни начинания.

" Целите ни са няколко. На първо място, желаеме да нареждаме България на картата на климатичната дипломация, като страна която има отношение към климатичните промени. Искаме да бъдем разпознавани като дейна страна в това отношение. На второ място търсим и самопризнание за достиженията ни, които са главно достижения на бизнеса, а присъединяване на форума ще има изгоди и смисъл и за самите компании ", показа пред публицисти министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.
Реклама
Екоминистерството тази година е измежду основателите за представянето на страната ни на събитието със личен щанд. Същината на COP в действителност е преговорната конференция, на която екипи с хиляди делегати от съвсем 200 страни договарят финалните елементи по редица съглашения за политики, ограничения и дейности, свързани с ограничението на изменението на климата (виж карето по-долу). От името на всички 28 страни в Европейски Съюз, в това число и България, действително договаря екип на Европейската комисия, който по другите въпроси следва рамкови съглашения, признати от всички членки.

В последните години обаче ползата към събитието и мащабът му непрестанно порастват и то към този момент включва и все по-големи зони, в които страни и компании презентират своите " зелени " достижения - сходно на изложби. Така те търсят имиджови изгоди, известност въздействие, съдействия, обменят опит и така нататък Именно в тази зона ще се показа и България за първи път.

В рамките на самата конференция се чака аудиенция в Дубай да направи и президентът Румен Радев, а на по-късен стадий посещаване евентуално ще има и от премиера Николай Денков.
Какво има да покаже България
Българският павилион ще отвори на 1 декември и презентации на него ще има до 10 декември, като координацията му е споделена сред няколко министерства. Под семейството на министерство на нововъведенията ще бъдат показани новаторски и устойчиви решения от започващи и софтуерни компании, организации и институции с приложения в редица сфери като опазване на здравето, попречване на бедствия, финансиране, въглеродна отчетност, земеделие, биотехнологии и така нататък
Реклама
Екоминистерството пък ще подчертава върху индустрията и индустриалното произвеждане. " Българските достижения в декарбонизацията са съвсем напълно достижения на бизнеса. Имаме какво да покажем. Например, не ми е известно другаде в Европа да има цяла индустриална зона като Тракия икономическа зона до Пловдив, която от 5 години работи по своята нет зиро идея, дефинирали са се като въглеродно неутрална зона, имат създадени проекти и тактики. Или пък варненския клъстер от фирмите " Солвей Соди ", " Девня цимент " и " Агрополихим ", които работят дружно в индустриална симбиоза по пътя към въглеродна индиферентност ", споделя Юлиан Попов.

Друг образец по думите му е българската слънчева промишленост, която е евентуално първа в Европейски Съюз по създаване и монтаж на индустриални слънчеви съоръжения зад граница - факт, който съгласно Попов е прочут на малко на брой и си коства да бъде разпространяван.

" Това е измежду най-успешните браншове на българската енергетика ", споделя екоминистърът. Презентации ще бъдат отдадени на сполучливи образци за зелен преход от изкопаеми горива. Редом с това поканени за присъединяване са редица неправителствени организации, бизнес структури, общини, университети.

Според Юлиан Попов изгодите от павилиона ще са двойни: от една страна за страната като имидж, позициониране и разпознаваемост; а от друга - и за самия бизнес. " Участвайки на форума фирмите ще придобият повече самочувствие и убеденост, ще могат да образуват позиции, разкази, които да употребяват в бъдещите си срещи с сътрудници и клиенти. Искаме те също по този начин да попият настройките и настроението от събитието и да пренесат това настроението от COP в България ", споделя министърът на околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР