Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към

...
Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, насочен към
Коментари Харесай

Изключително международно признание! Филмовата академия в САЩ избра български фестивал за официален партньор на наградите OSCAR® в Източна Европа

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа, ориентиран към промотирането на филми, нови медии и цифрови изкуства с дължина под 27 минути, се готви за своето 15-о следващо издание. Освен кръглата годишнина, IN THE PALACE International Short Film Festival ще отпразнува и невиждан триумф – от тази година фестивалът е утвърден публично от Филмовата академия в Съединени американски щати (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията спечелилите си в три категории.
Това значи, че най-хубавият късометражен игрален и най-хубавият късометражен анимационен филм от интернационалната селекция, както и спечелилият в националната ни конкуренция ще имат опцията непосредствено да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на премиите (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Tова самопризнание e без аналог в историята на българската кино промишленост и подрежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и популярните награди „ Гоя “, „ Сезар “, кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този сан.

IN THE PALACE се организира по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни. Наред с прожекциите на селектираните произведения, избирани годишно от над 3000 поръчки от целия свят, събитието е обогатено с редица завладяващи изненади и акценти. На тазгодишното издание от 23-и до 30-и юни платформата още веднъж ще даде място за изява както на младите кинотворци, по този начин и на одобрените експерти.

Категориите, в които се организира главната конкуренция за най-хубав късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и пробен, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е формирано от уважавани експерти от целия свят, а крайният период за изпращане на поръчки е 15-и март. Селектираните произведения ще бъдат оповестени на 1-ви май 2018 година

Допълнителен извънреден триумф за IN THE PALACE донесе и присъединяване със личен щанд на Пазара на филмовата промишленост, проведен от Международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран от 2-и до 10-и февруари. Събитието във Франция е най-големият и влиятелен браншови конгрес, отдаден напълно на късата кино форма. Присъствието на IN THE PALACE беше обвързвано и с оказване на професионална поддръжка на селектирания в интернационалната спортна стратегия български филм „ Срам “ на режисьора Петър Крумов, който фестивалът Клермон-Феран отличи като своята номинация за Европейските кино награди. Младият гений е взимал присъединяване в редица начинания на IN THE PALACE, измежду които програмата Filmer Forge – в панели, водени от изтъкнати експерти като Кшищов Зануси и Пиер Бисмут, както и в сесии за подкрепяне на нови кино планове, които Петър Крумов неколкократно печели.

“Петър от дълго време е част от фамилията на IN THE PALACE и за нас е извънредно значимо, че споделяме пътя до огромния край дружно “, разкрива екипът на фестивала, „ През последните години изградихме постоянни позиции в професионалния международен късофилмов бранш, а това ни разрешава да продължим да поддържаме българските достолепия в сферата по-добре от всеки път. 2018 година стартира паметно за нас и родните късометражни филми “.

IN THE PALACE се провежда от фондация „ Формат СФФ “ и читалище „ Вещина “ в партньорство и с поддръжката на Държавен културен институт „ Културен център „ Двореца “ – Балчик, Университетски ботанически градини към СУ „ Св. Климент Охридски “, Национален кино център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Повече информация ще откриете на https://www.facebook.com/inthepalace/.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР