Най-цветният глас на протестните движения у нас през последните години

...
Най-цветният глас на протестните движения у нас през последните години
Коментари Харесай

Отец Дионисий отива в манастир

Най-цветният глас на протестните придвижвания у нас през последните години ще заглъхне под манастирското клепало
Отец Дионисий - най-цветния глас на протестните придвижвания у нас през последните години ще заглъхне под манастирското клепало, съобщава  Светият синод на Българската православна черква реши през днешния ден волният архимандрит да бъде замонашен в Рилската света обител. Той отива на пост и молитва под покровителството на игумена на Рилския манастир свещеник Евлогий. Дионисий заема опразнената килия на един от досегашните братя на манастира - архимандрит Макарий, който бе ръкоположен в епископски ранг и отиде на работа в Русенската епархия като викарий на митрополит Наум.

В последните години архимандрит Дионисий можеше да бъде забелязан по-често с мегафон и флаг в ръка, в сравнение с с кръст и Евангелие, тъй като бе непрекъснато наличие на централните софийски площади и булеварди, отпред на шествие от негодуващи жители с най-различни претенции.

Преди години отец Дионисий бе настоятел на храм-паметника " Александър Невски ", само че стана прочут със зарята, проведена на Великден, което пък му завоюва рецензии от разнообразни направления и спор с клира. Срещу него бе водено и църковно-наказателно дело за обществено очерняне на православната черква и нейното управление. Непокорният отец бе подложен под забраняване, само че в никакъв случай не е бил отлъчван от църквата, каквито клюки по негов адрес вървяха.

Отец Дионисий избра протестната форма на себеизявяване, откакто през 2014 година против самия него бе проведен митинг пред Светия синод, който осуети предлагането да бъде повдигнат в епископски ранг. Тогава проведени в обществените мрежи свещеници, богослови и жители се събраха преди съвещанието на Св. Синод с причините, че Дионисий не може да стане свещеник, тъй като нито има 35 години, нито е живял най-малко три години в манастир, както повелява устава. Освен това е взел участие интензивно в даването купата архонт на персони със противоречива известност. Протестът съумя и предлагането за кариерното развиване на Дионисий бе оттеглено.

Това в следствие направи отец Дионисий един от най-запомнящите се с наличието си персонажи по време на всевъзможни протестни деяние - заслужен заместител на приетия доайен в сходни каузи - Йоло Денев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР