Най-тежко е пострадало летището в Морозовск в Ростовска област. Проруският

...
Най-тежко е пострадало летището в Морозовск в Ростовска област. Проруският
Коментари Харесай

Какво знаем за последните украински удари с дронове по територията на Русия

Най-тежко е потърпевшо летището в Морозовск в Ростовска област. Проруският канал " Рибар " написа, че са били свалени общо 44 дрона - 26 благодарение на ЗРК " Панцир-С1 " и 18 със стрелково оръжие. В изискванията на война е невероятно да се удостовери тази информация от самостоятелни източници.

Украинските източници от своя страна настояват, че при ударите по ростовското летище са унищожени минимум шест самолета, а осем са получили " обилни повреди ".

Видеозаписите, за които се твърди, че са направени в региона на Морозовск по време на удара, също не разрешават да се създадат еднопосочни изводи за резултатите от рейда.

Информацията за резултатите от удара може да бъде доказана, когато бъдат оповестени сателитни фотоси на летището, направени на 5 април.

Изследователят на OSINT MT Anderson разгласява в мрежата X (бивш Twitter) фотоси, направени от сателитен радар на 4 април към три часа следобяд.

На тях се виждат самолети от фамилията на Су-27 - радарните изображения не са задоволително ясни, с цел да се разбере какви са те. Това семейство включва фронтови бомбардировачи Су-34 и изтребители Су-35. И двата се виждат на сателитните фотоси на летището, направени от Гугъл Maps на 10 юли 2023 година

Ако се съди по оценките за мащаба на удара, направени от съветски източници, украинската войска към този момент има опция да прави масирани въздушни набези, сравними с тези, осъществявани от съветската войска.

Нападение против един обект, в което вземат участие повече от четиридесет дрона, е много мъчно да бъде отразено - за това са нужни обилни средства за противовъздушна защита. Ако тези безпилотни апарати нанесат удар едновременно или в границите на къс интервал от време, това " претрупва " противовъздушната защита.

Във войната с Украйна Русия употребява изтребители Су-34, Су-35 и Су-30, които също принадлежат към това семейство.

Су-34 се употребяват за нанасяне на удари с коректируеми въздушни бомби с модул УМПК.

Това им разрешава да бомбардират на няколко десетки километра от задачата, без да влизат в обсега на главните средства за противовъздушна защита на ВСУ.

Коментатори правят оценка, че потреблението на тези бомби през последните месеци е разрешило на съветските сили да напреднат в някои елементи на фронтовата линия.

Неотдавнашната поредност от набези против съветски рафинерии има капацитета да подкопае освен военните старания на Москва, само че и международните енергийни пазари и даже политиката на Съединени американски щати, написа за украинските удари Блумбърг.

Рафинериите са комфортни цели по няколко аргументи. Те са стационарна, забележима инфраструктура, където евентуално може да се случи огромна детонация, потребна за пропагандата. Освен това те съставляват комплицирани системи от тръби, резервоари, дестилационни съоръжения и друго съоръжение, които мъчно могат да бъдат сменени в изискванията на наказания.

Може би най-важното е, че повреждането им е по-вредно за Русия, в сравнение с за останалия свят, най-малко към този момент. Руските рафинерии създават малко повече бензин, в сравнение с страната се нуждае, и единствено дребна част от него се изнася. Така че в случай че рафинериите излязат от строя, това ще засегне най-вече съветските водачи.

Русия създава повече от два пъти повече дизелово гориво, в сравнение с се употребява в страната, като за експорт остават към един милион барела на ден. Нападенията от страна на Украйна биха могли да обиден и този експорт, като пренесат последствията на международните пазари. Засега обаче има малко признаци това да се случи. Освен това, в случай че един барел съветски нефт бъде пренасочен от развалена рафинерия към експорт, това ще намали международните цени на петрола.

Ограничаването на интернационалната влияние е жизненоважно поради зависимостта на Украйна от задгранична помощ. Санкциите против съветския нефт, в това число режимът за ограничение на цените, натрапен от страните от Г-7, са ориентирани основно към понижаване на приходите на Кремъл, а не на действителните барели. Идеята е да се изтласка съветският нефт от обичайните пазари и да се усилят логистичните разноски. На доктрина това би понижило приходите на Москва, без да нарушава международните доставки или да нанася вреди на стопанските системи на страните, подкрепящи Украйна. Това обаче не се оказа доста сполучливо, написа Блумбърг.

За украинците тази обстановка евентуално е търпима, до момента в който помощта продължава да тече. Проблемът е следният. Републиканската съпротива попречва отпущането на нов пакет от помощи от Съединени американски щати - източникът на към 40 % от цялата военна помощ за Украйна досега. Имаше вяра, че ръководителят на Народното събрание Майк Джонсън ще насрочи гласоподаване по въпроса за по-късно този месец, само че неговата секта е по-нестабилна от самата цена на петрола. Междувременно през януари идната година в Белия дом може да се върне някогашният президент Доналд Тръмп, който не е прочут с тоталната си поддръжка за Украйна.

Засилването на офанзивите против съветските рафинерии може да се преглежда като обезпечаване на Киев освен против устойчивостта на неговия зложелател, само че и против амбивалентността на най-големия му донор. Защо да пазим портфейлите на американските водачи, в случай че Вашингтон напусне?

На този фронт имаше признаци на търкания, като украинският президент Володимир Зеленски се закани ударите да продължат макар рецензиите от страна на Съединени американски щати. Президентът Джо Байдън ще има поради 15-процентното нарастване на междинните цени на бензина тази година, до момента в който часовникът тиктака към ноември, в опит да предотврати инфлационен скок това лято. За тази нерешителност приказва и непредвидената анулация през тази седмица на покупките на недопечен нефт от Министерството на енергетиката за попълване на Стратегическия петролен запас, основан през 2022 година за компенсиране на първичното влияние на спора в Украйна.

Тя е повече от оправдана. Ескалиращите набези от Украйна основават два евентуални риска от действителни разстройства на международния пазар на нефт.

Първият от тях има единствено индиректно отношение към Киев. В деня преди офанзивата в Татарстан Израел нанесе въздушен удар по иранското посолство в Сирия, при което починаха няколко високопоставени военни чиновници. Излишно е да загатваме, че една по-голяма война в Близкия изток незабавно би раздрусала петролните пазари. Колкото и незначителни да наподобяват през днешния ден офанзивите на украински дронове против съветски рафинерии, те могат да доведат до по-сериозни разстройства.

Вторият риск е по-скоро обвързван с Украйна. С неотдавнашните си офанзиви на далечни дистанции Киев показва способността си да порази по-голямата част от съветския нефтопреработвателен потенциал. Нещо повече, той излага на риск огромна част от останалата част от съветската петролна инфраструктура. Анализаторите на РБК пресмятат, че към 60% от експортния потенциал на страната е в обсега на деяние.

Ако Украйна успее да нападна морски терминали, танкери и петролопроводи, това би имало доста по-непосредствено влияние върху международния пазар на нефт. Русия изнася към пет милиона барела недопечен нефт и кондензат дневно, което е към два пъти повече от износа на петролни артикули. През Русия минават и други типове недопечен нефт, като да вземем за пример този от Казахстан, който влиза в черноморското пристанище Новоросийск.

Доколкото всяко решение на Украйна за ескалация ще се дефинира от триумфа ѝ на фронта, идната борба на изборната карта на Съединени американски щати също ще бъде значима. Вашингтон към момента може да излезе от тази война. Но това не значи, че ще бъде защитен от следствията.

Използването на безпилотни летателни апарати от страна на Украйна не е оригиналност. Страната разчита доста на тях от началото на пълномащабното навлизане на Русия на 22 февруари 2022 година и е натрупала запаси за рационализиране на технологиите и локалното произвеждане.

Първоначално Киев използваше най-вече готово съоръжение - или за наблюдаване, или съобразително приспособено на земята за стартиране на дребни бомби. Но от този момент насам той построи пълноценна промишленост за произвеждане на дронове, което му дава софтуерно преимущество. Това изяснява и все по-голямата точност на Киев, забележима в тези офанзиви, където украинските сили се стремят да се насочат към избран регион, с цел да усилят оптимално въздействието на тези удари, разяснява украинските удари Си Ен Ен.

Няколко специалисти настояват, че вместо да нанасят удари по уреди за предпазване на гориво да вземем за пример, Украйна нанася удари по дестилационни съоръжения, където суровият нефт се преработва и трансформира в гориво или други производни.

Този метод дава на Киев повече благоприятни условия, като нанася повече вреди, в сравнение с просто да нанася случайни удари по рафинериите. И пазарите виждат това.

Украински публични лица признаха загрижеността на Съединени американски щати, само че обявиха, че ударите ще продължат. " Ясно е, че би трябвало да сведем до най-малко тези бюджетни доходи, доколкото е допустимо, и автоматизирано да спрем кислорода на господин Путлер ", съобщи Василий Малюк, началник на СБУ. " Така че ние ще продължим да работим, до момента в който страната бензиностанция продължава да гори ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР