Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир

...
Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир
Коментари Харесай

Кметът на Перник предизвика политиканстващите да поживеят без вода

Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир "Студена " към момента не се цялостни, само че се извършват всички ограничения. Това заяви кметът на града Станислав Владимиров. Той уточни, че притокът в язовира е 120 литра, а оттокът не би трябвало да надвишава 300 литра в секунда.

Кметът изброи подхванатите ограничения за справяне с водната рецесия. "Перник е подложен на огромно тестване, към този момент се осъществят главните краткосрочни и дълготрайни ограничения, които са ремонт на двете пречиствателни станции, ремонт на водопроводите, лимитират се повредите и се подменя водопреносната и канализационната мрежа. Във Витоша падна сняг, само че се надяваме да завали повече. От пещерите от няколко дни стартира изпомпването на вода, надяваме се да има дебит, с цел да се усили притокът. Има и голям карстов басейн до "Студена ", който също е част от проекта да се употребява ", изясни той пред Българска национална телевизия.

Владимиров имал диалог с управлението на "Стомана - Перник " и е решено, че на този стадий вода за промишлени потребности не може да се употребява. Кметът е на мнение, че заводът ще се оправи, защото има и други разновидности за работа при тези условия.

Преди дни градоначалникът отхвърли среща с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, партията, от която бе повдигнат за присъединяване в локалния избор. "При тези главоболия последното, което ще разясня, са политически изявления. Надявам се дебатът за рецесията в Перник да е в Народното събрание и да е всъщност ", сподели той. Владимиров счита, че е явно, че във ВиК-сектора има голям проблем.

"Има войска от стотици служители, които би трябвало да дават отговор за това, вижда се, че има обективно несвършена работа, а всички на върха явно се пробват да избягат от отговорност ", установи той. Градоначалникът означи, че като народен представител е сложил въпроса за казуса с водата в Перник през септември предходната година.

"Има голям брой служители, които следят "Студена " и внезапно да се откри, че няма вода там. Тогава министрите дадоха отговор чиновнически, че няма чак подобен проблем, а той гръмна единствено след месец и половина ", сподели кметът.

За отказаната среща с Нинова, той уточни, че няма смяна в неговата политическа принадлежност. "Не съм се отдръпвал, аз съм четвърто потомство социалист, само че няма по какъв начин да не действам като кмет, а като партиен функционер. Изключително грозно е, когато някой се пробва да извлече политически дял от такова огромно тестване. Всеки, който желае да политиканства по тази тематика, да пристигна и да поживее в Перник 2-3 седмици и да види при какви условия живеем ", прикани Владимиров.

Вчера стана ясно, че кукерският фестивал "Сурва " се анулира поради водната рецесия. Кметът на миньорския град дефинира решението за това като "емоционално ".

"Фестивалът се отсрочва, само че стартира подготовката на по-различна "Сурва ", ще се проектира и построи огромно сурвакарско село. Искаме да се надгради фестивалът и да стане целогодишен артикул, който може да притегля туристи, а приходите от това да отиват за просвета ", изясни Владимиров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР