Най-старият фар по българското черноморско крайбрежие – Шабленският, днес отвори

...
Най-старият фар по българското черноморско крайбрежие – Шабленският, днес отвори
Коментари Харесай

Морският фар в Шабла отвори врати за посетители

Най-старият фар по българското черноморско крайбрежие – Шабленският, през днешния ден отвори порти за гости за интернационалния ден на морските фарове.

Разположен на нос Шабла, най-северният ни български морски фар е емблема на целия район. Той е най-старият по българското черноморие и е с най-високата кула - 32 метра. Морският фар е построен в смален вид по модел на едно от Седемте чудеса на света - Александрийския фар.

Всеки фар по света излъчва друг светлинен сигнал. Този на Шабла е с два къси и един дълъг проблясък. Следва 15-секундна пауза. Светлината се вижда на 17 благи във вътрешността в морето.

Освен че защищава корабите от удар и поглъщане, личната светлина на фара ориентира екипажите на корабите в коя страна се намират.

“Това е най-старият фар по българското черноморие, най-високият и съгласно мен най-красивият. Както този на Шабла, по този начин и другите фарове, функционалността им е да оказват помощ на корабоплаването, на корабите по българското черноморие да си намират мястото ”, разяснява кап. трети сан Донко Енев, заместник-началник по логистиката на Хидрографска работа.

Димчо Димитров се грижи за фара на Шабла от 13 години.

“Първо би трябвало предпочитание. Работата е забавна. Всички сътрудници са съпричастни с работата. Обичат си работата и както виждате се грижим за чистотата, за региона, за светлината, тъй че фарът да работи постоянно през нощта….Лампата, която работи сега е 1000 ватова, много мощна и оптиката усилва още сигнала, тъй че фарът се вижда от всички кораби. ”1.40 “Имали сме моменти, когато избива кабелът, пък елементът не желае да работи или пък нямаме зареждане. Взимаме от съседи с кабели, само че фарът би трябвало да свети. Фарът не е спирал да свети… Дежурният по фар следи през нощта да няма, допустимо е да изгори крушка, само че за 5 или 10 мин. се сменя и фарът продължава да работи, а корабите си пътуват безвредно ”, разяснява Димчо Димитров – отговорник на Шабленския фар.

Днес фара видяха освен екипажите на корабите, само че и многото хора от цялата страна. Те усетиха атмосферата и погледнаха зад стените на това вековно оборудване.

Според историците Шабленският фар е издигнат през 1768 година, само че публично е открит през 1857 година. Но има данни, че е още по-стар.

“Двама наши откриватели са намерили списък в истанбулския списък, който потвърждава, че фарът е на 400 години, а не на 200, както си мислим и както е писано до момента...Това е може би най-старият фар на Балканите ”, съобщи Димчо Димитров.

През всичките тези години е съхранен признакът на българската държавност – лъвът, издълбан на фасадата на постройката, а в основата на култата е зазидано обръщение към бъдещите генерации, което ще бъде отворено, когато се отбелязва следващия век от основаването на Шабленския фар.

Автор: Нора Бочева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР